The Lift – Lucidum Intervallum

The Lift - Lucidum Intervallum

The Lift – Lucidum Intervallum

2007 / Samozaložba
 
Kdor našo malo neodvisno glasbeno sceno spremlja vsaj z enim očesom / ušesom, je kolektiv the Lift že gotovo zaznal. Leta 2005 so namreč nastopili na Klubskem Maratonu RŠ, preigrali pa so tudi nekaj slovenskega in tujega klubovja. Lahko bi rekli, da je skupina od začetkov v letu 2004 relativno hitro rasla in razvijala svojo zvočno podobo: v začetkih kot duo (boben, kitara), nato kot trio (orgle), danes kot kvartet (saksofon). Konec letošnjega leta za »dvigalo« prihaja prvo nadstropje: samoizdani Lucidum Intervallum.
 
Skladbe, ki so jih izdali na omenjenem prvencu, ostajajo v podobnih sferah, kot smo jih pri the Lift vajeni že od samih začetkov, vendar so na Lucidum Intervallum fantje svoj zvok nekoliko prizemljili in zmanjšali »tripersko« noto. Reverb, punkovska nebrzdanost, visoko uglašeni snare boben ter prepletajoči vokali so stvar preteklosti, zapisane v skladbah, kot sta bili na primer Mr. Tarzan in I Was Watching Football When She… Danes the Lift zvenijo drugače. Borut Činč, legendarni buldožer in producent prvenca, je fante nekoliko ukrotil ter jih potisnil v daljše, jamom podobne psihadelične izlete. Navdih skupin iz obdobja psihadeličnega rocka 60. let je očiten, vendar ne moteč: the Lift znajo namreč poleg plavajočih in sanjavih orgel s kitaro in bobni ustvariti težje, bolj rockerske odseke, ki skladbe držijo bližje tlem. Morda bi kakega starega fana motila morebitna »razvlečenost« ter nekoliko počasnejši in mehkejši vajb novih the Lift, vendar pri Lucidum Intervallum vseeno govorimo o odličnem albumu, ki v aktualnem domačem glasbenem prostoru žanrsko nima primerjave. Plošča namreč ne izpade kot pogrevanje starih in preživetih glasbenih idej, saj ima polno sebi lastnih kvalitet, ki jo dvigajo nad povprečje.
 
Osebno mi je sicer »stari the Lift zvok« zaradi neotesanosti, sonično plavajočih kitar in  vsesplošnega šponanja ljubši, vendar ob intenzivnejšem poslušanju tudi Lucidum Intervallum nudi kar nekaj glasbenih biserov. Zdaj samo še čakamo na naslednjo izdajo, The Lift to Neverland.
Peter Cerar
 
                                                                                                                                  
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.