Daft Punk – Alive 2007

Daft Punk - Alive 2007

Daft Punk – Alive 2007

2007, Virgin
 
Francoski duo Daft Punk je eno izmed najbolj zanimivih in najboljših imen moderne elektronske glasbe. V njuni, nekaj več kot desetletni karieri, sta izdala že kopico zaokroženih izdelkov, med katerimi zavzemajo osrednje mesto predvsem trije uradni albumi: odličen prvenec Homework (1997), bolj pop orientiran Discovery (2001) ter zadnji, dokaj ambivalentno sprejeti Human After All (2005). Alive 2007 ni njun prvi live album, že leta 2001 je izšel Alive 1997 – dokument, na katerem se nahajajo predvsem komadi z duetovega prvenca.
 
Alive 2007 ima dvojno funkcijo. Po eni strani skuša poslušalcu približati duetovo funkcioniranje v živo, po drugi strani pa se lahko bere tudi kot greatest hits album, saj na njem slišimo skoraj vse njune največje hite. Prvo mu uspe seveda le deloma, saj je močan element duetovih nastopov vizualni del – torej razne videoprojekcije in svetlobni efekti, ki dopolnjujejo zvočni del. No, kratek vpogled v ta del sicer dobimo v bookletu, kjer je zbranih nekaj fotografij z njunih koncertov, a je to seveda le kaplja in dokaj mizeren približek. In koliko vzdušja se pretopi v poslušalčevo dnevno sobo? Slišimo ljudi, ki vzklikajo, evforično ploskajo, kričijo, celo ljudi, ki prepevajo kratke verze z duetovega bogatega zvočnega repertoarja. Nekaj je, a je zraven biti vseeno boljše…
 
Set lista je bogata in je speljana kot en dolg miks, kjer se komadi pretapljajo en v drugega. In tukaj se Francoza izkažeta kot velika mojstra "optimiziranja". Komadi večinoma niso zelo dolgi, nobenega ne slišimo v celoti. Večinoma gre za kratek eno ali dvominuten izsek – pač tako dolgo, da se pojavi glavna tema, melodija ali verz – in že se vse skupaj spelje naprej. Pravtako ne slišimo nenehnega »šopanja«, ampak vmes tudi bolj mirne pasaže, brez basov, ki vnesejo tisto dinamiko ter variabilnost, da njun nastop ne zveni tako monotono.
 
Komadi pričujočega live dokumeta pokrivajo vse uradne albume. Na začetku slišimo komade z njunega zadnjega albuma Human After All (npr. Robot rock, Touch it, Technilogic), ki pa nekako še vedno ne zvenijo dovolj zanimivo, da bi pritegnili večjo pozornost poslušalca. Bolj zanimivo postane okoli petega zapisa, ko začne duo nizati svoje najboljše komade: Around the World, Harder Better Faster Stronger, Burnin`n, Too Long, Face to Face in seveda super hita One More Time ter Da Funk. Manjka samo še Digital Love, pa bi dobili vse njune največje hite na enem mestu. Celoten set se konča v velikem finalu, z vzneseno množico in nekaj te evforije se prenese tudi na poslušalca.
 
Nekatere izdaje Alive 2007 vsebujejo tudi še dodaten CD, na katerem se nahaja še nekaj live komadov (med drugim tudi Music Sounds Better Eith You, komad, ki ga je zakrivil eden izmed članov Daft Punka!) ter live videoposnetek komada Harder Better Faster Stronger.
 
Alive 2007 je zelo dober prikaz, kako Francoza delujeta v živo. Na njem slišimo skoraj vse njune najboljše komade – le-ti se mestoma pojavljajo tudi v malce spremenjenih različicah, kar pomeni, da kljub že znanemu materialu dobimo vseeno nekaj novega.
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.