Ska jazz veselica v Škofji Loki

nysje_02

New York Ska Jazz Ensemble
Škofja Loka / Rdeča ostriga
Vstopnina: 6 / 8 €
 
Tokrat se je ska jazz veselica preselila nekoliko bolj na severo-zahodni del Slovenije, saj se karavana New York Ska Jazz Ensenble za spremembo ni ustavila v prestolnici, ampak v Škofji Loki, kar je mimogrede v nagovorih begalo tudi glavnega protagonista zasedbe "RockSteady" Freddieja Reiterja.
 
V lepo zapolnjeni koncertni dvoranici Rdeče ostrige je šesterica iz New York Cityja za inštrumente poprijela okrog enajstih zvečer, ko je bila zbrana publika že ravno prav neučakana in v pozitivnem duhu tudi razigrana. Začetni takti so prav gotovo pripadali že omenjenemu frontmanu "RockSteady" Freddieju Reiterju, ki nas je z virtuoznimi prijemi na saksofonu popeljal v svet, kjer je jazz močno prevladoval nad ska ritmi. Le-ti so se z ostalimi inštrumenti postopoma vključevali v sam repertoar nastopajočih in tako obiskovalce pognali iz bolj statične drže v dinamičen ‘ska moving’. Z domiselnimi solo izleti znotraj ska manire nas je razveseljeval tudi Alberto Tarin na kitari, medtem ko so bile vloge med ostalimi člani (Mark Paquin na pozavni, Earl Appleton za klaviaturami, Yao Dinizulu na bobnih in novejši član zasedbe Malcolm Gold na basu) bolj enakovredno razporejene, s čimer je bila omejena pot v še pestrejšo žanrsko formo. Večjo minutažo je bil nastop naravnan zgolj inštumentalno in tako vokal pomaknjen v ozadje, v prvi plan je prišel le mestoma pri nekoliko manj zahtevnih, ‘šlagerskih’ ska popevkah.
 
V uri in pol dolgem koncertu so NYSJE v prvi vrsti dokazali, da so pravi sinonim za uigranost, preciznost in dovršenost, v drugi pa, da so kljub določeni meri zadržanosti sposobni narediti simpatičen ska jazz žur, kjer svoje mesto najde tako povprečni obiskovalec, željan le poplesavanja, kot tudi glasbeni sladokusec, ki za konzunmacijo koncerta uporabi še kako čutilo več.
 
Foto: Tjaša Janovljak
 
 
 
 
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.