Omar – Kareem

Omar - Kareem

Omar – Kareem

2007, Nika records
 
Z novo ploščo se Omar Naber nekako vrača h koreninam; v ospredju je spet njegov prvotni bend Kareem, s katerim je tudi začel svojo glasbeno pot. Na albumu sicer ohranja prepoznaven stil s prejšnje plošče, je pa ne novemu izdelku nekaj dobrodošlih sprememb.
 
Kareem je album, s katerim je Omar dokazal, da ni zgolj produkt medijev in glasbenih tekmovanj, ki so ga izstrelili nepripravljenega v orbito slave. Kot rečeno, plošček predstavlja vrnitev k izvornemu bistvu benda Kareem. Plošča je prežeta z močnimi in eksponiranimi kitarskimi rifi (kitare so sodobno zvočno in situacijsko sproducirane) in neposrednimi bobnarskimi linijami. Zanimivost plošče je tudi pristop k refrenom, v katerem so skoraj vedno uporabljeni močni chorusi oz. zbori. Refreni (in komadi sami) tako nimajo izrazitih spremljevalnih vokalov, če pa se zazreš še globje v songe, pa vidiš, da jih niti ne potrebujejo. Izdelek vsebuje kar 15 komadov, oziroma 14 plus intro (pohvalno glede na dejstvo, da je 12 komadov ‘vrh glave’). Izdelek je raznolik, bogat, na njem pa najdemo kopico stilov – od tipičnih Green Day ritmov z močno prezenco nu punka, spogledovanja s skajem, v komadih pa najdemo tudi dobršno mero orientalizmov v obliki lestvic, prvin ali zgolj tipičnih vzorcev značilnih za ‘turcizme’. Kljub vsemu pa album deluje homogeno in si komadi sledijo v nekem logičnem zaporedju – z introm, ki mehko in malenkost zasanjano, zaljubljeno odpre ploščo in napove prvo minuto otvoritvene pesmi Vse, kar imam; naprej je plošča rockersko nastrojena. Vse, kar imam je tudi prvi komad, ki je s te plošče prišel na lestvice. Mogoče še najbolj izstopa na albumu Alina, ki je zmes španske krvi, skaja in mešanice slovenskega, španskega (poslušajte kako Omar odpoje npr. corazon!) in hrvaškega jezika…Omar se v tej pesmi pojavi kot gost skupaj z Emirjem & Frozen camels ter Albertom Ceballosom.
 
Komadi so nalezljivi, hitro zlezejo v misli, album pa tudi po večkratnem poslušanju da informacijo. Nekaj besedil na albumu je prispeval ljubljanski reper Trkaj – njegov vložek je lepo viden v besedilih komadov Bitka talentov je kul, Klošarjem naproti. Slednje besedilo jasno poda poslušalcu zgodbo in ni si jih težko predstavljati, kako z jutrom tacajo okoli železniške postaje iščoč drobiž za burek. Naj pa bo tukaj nekaj jasno – tukaj ne gre za pop ob nedeljski župi; govorimo o rockerskemu izdelku. S tem Omar nekako oža krog svojih poslušalcev, ni več toliko komercialen. Z albumom si sicer ne bi smel uničiti publike ‘s prejšnje plošče’ (govorimo o mladih dekletcih in o tistih, ki kuhajo zgoraj omenjeno nedeljsko župo), kvečjemu ga bo ‘prej njegova’ publika jemala bolj resno in tudi kupila ploščo. Izvrsten pokazatelj, lakmus bi rekel, predstavlja song Stop, ki ga bolj poznamo kot zmagovalko Eme 2005. Tukaj je Stop veliko bolj nabrit in poln kitar kot izvirnik. Produkcija je bolj rockerska. Ravno ta komad najbolj pokaže ‘Omar prej, Omar zdaj’…Song podaja podatek, kaj Omar sploh je – rocker po razmišljanju in interpretaciji. Osebno meni je Stop (ESC version) ‘kick ass’ komad!!! Vse to nam da vedeti, da so pri celotnem izdelku Omar & Kareem imeli veliko večjo vlogo kot pri prejšnjem. S tega albuma bi favoriziral pesmi Vladarjev dan (prihajajoči single) Vse, kar imam in meni najboljši komad Mesto me pozna – ima vse prvine potrebne za hit!
 
V zadnjem obdobju je Omar končal tudi sodelovanje z Alešom Uranjekom, ki je zadnja leta skrbel za management, mislim pa, da bo tudi brez njega uspešen. Še vedno pa ohranja navezo z Martinom Štibernikom, ki je skupaj z Omarjem in Matjažem Zupanom soproducent Kareema. Na novem albumu je Omar torej naredil velike spremembe, spet se predstavlja kot Omar & Kareem, s to ploščo bi rad prodrl tudi v bolj klubsko ozračje. Kot sam pravi, so mu scene z bolj clubby sceno bližje in intima mu bolj sede kot ‘masovka’.
 
Omarjev nov album je torej zunaj – Kareem je dober izdelek, v bistvu sem bil presenečen, kako dober je album. Všeč mi je, da je album približal kitarskemu zvoku – v kombinaciji s kitaro njegov vokal deluje živo in še kako dobro. Album kot celota je eden boljših tega leta v Sloveniji in mislim, da ga čaka še lepa naklada. Še nekaj – ko konča zadnji komad…počakajte malo…mogoče minuto…minuto in pol…in čaka vas še nekaj akustičnega z mavrico v zvezi!!
 
                                                                 Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.