Herbie Hancock – The Collection

Herbie Hancock – The Collection

Herbie Hancock – The Collection

2006, EMI / Dallas
 
Harbie Hancock, glasbenik, ki se v jazzu poigrava z rockom, popom, elektroniko… Skoraj vsaka plošča prinese nekaj novega, nov pristop, nova sodelovanja. Nekateri mu zamerijo popularizacijo jazz glasbe, saj jo se s »poenostavljanjem« oz. vključevanjem bolj mainstreamovskih prvin približal množicam.
 
The Collection posega z izbiro skladb v začetek Hancockovega delovanja, na kraj zločina, v obdobje od l. 1962-1969. Po selitvi v Chichago in po pričetku sodelovanja z Donaldom Byrdom je Hancock hitro podpisal pogodbo z založbo Blue note. Sledilo je sodelovanje z Milesom Davisom v njegovem pomlajenem kvintetu, ki je prinesel mnogo inovacij v jazz. V času njihovega delovanja je bil na pohodu rock, zanimanje za jazz je usihalo. Ves čas sodelovanja z Davisom je Herbie delal tudi samostojne projekte z drugimi glasbeniki npr. Lee Morganom, Byrdom, Grant Greenom. V glasbo je vključeval akorde, netipične za jazz; od Debussiya naprej, odkril je svoj zvok. Se je pa v tem obdobju zgodil še en dogodek, ki je za zmeraj zapečatil Herbijevo nadaljnjo glasbeno pot – pričel je uporabljati električni piano, od katerega se kasneje ni več ločil.
 
Skladbe na zgoščenki so izbrane s starih albumov. Zvok in produkcija sta taka, kot sta bila v takratnih šestdesetih. Po ospredju pihal v skladbi Empty pockets nas glasba popelje v svet ritem sekcije in kongov. Razigran ritem se še stopnjuje v The Eye of the Hurrican, dokler ne pridemo do ene izmed najbolj poznanih Herbijevih skladb, Canatalopue Island. Plošča se zaključi z umirjeno in zasanjano I Have a Dream. Sedem skladb, zbranih na tej zgoščenki, nam nudi kratek vpogled v začetke ustvarjanja Herbija Hancocka, po mnenju nekaterih v najvažnejši del njegove kariere. 
 
Katarina Trstenjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.