Čola v Ljubljani

Čola v Ljubljani

Čola v Ljubljani

Ljubljana / Gospodarsko razstavišče
08.12.2007

Pred koncertom legende Zdravka Čolića je bilo zagnanega veliko medijskega pompa, ampak vsekakor ne brez razloga. Kot se je res izkazalo, je Čola res ikona tukajšnjega prostora. Polna hala Gospodarskega razstavišča je napovedovala res izjemen dogodek. Staro ali mlado, kar na ta večer niti ni bilo pomembno, je dihalo kot eno. Za ogrevanje so bili na moje veliko presenečenje zadolženi slovenski posebneži Terrafolk, ki so predstavili v glavnem inštrumentalne skladbe iz bogate balkanske dediščine. Vsekakor dobra ideja organizatorjev, da ljudje na masovnem prostoru spoznajo tudi eno izmed bolj priznanih slovenskih skupin v tujini.
Čez slabo uro in pol se je na odru le pojavil vitalen Zdravko Čolić in požel ovacije polne dvorane. Jugoslovanski šarmer je bil videti srečen, da po nekaj časa spet lahko nastopi v Ljubljani. Kot je bilo videti v soboto, jemlje vsak koncert zelo čustveno in resno. Zahvalil se tudi je obiskovalcem iz Hrvaške in Bosne, ki so se zaradi njega udeležili te koncertne noči v Ljubljani. V prvem delu koncerta je predstavljal svoj novi album Zavičaj, ki so ga v glavnem poznali največji oboževalci. Seveda, ko je bila temperatura ozračja segreta, je bilo že vse pripravljeno na Čoline največje uspešnice, kot so Loše vino, Mađarica, Pusti pusti modu, Produži dalje,…Seveda so omenjene skladbe dosegle vrelišče in bilo je opaziti tudi solze na Čolinem obrazu. Vse pohvale si tudi zasluži tudi njegov bend, ki je pokazal suvereno obvladovanje svojih inštrumentov. Čoli so se na odru občasno pridružile tudi mlade plesalke, ki so popestrile dogajanje in dajale dinamičnost koncertu. Presenetljivo je bilo, kako so predvsem mlajše generacije pokazale znanje Čolinih besedil na pamet.
 
Seveda se je triurni koncert končal z že ponarodelo baladico Ti si mi u krvi. Videti je bilo, da je Zdravko Čolić v dobri kondiciji in da je ponovno pustil lep vtis v Sloveniji. Šarmer je potrdil, da je eden redkih legend (tako po obnašanju in izvajanju skladb ) s področja bivše Jugoslavije. Gospod je bil in gospod ostaja v najboljšem pomenu besede. Nikoli obremenjen z nacionalizmom, ki je zajel nekatere estradnike iz bivše Juge ob začetku balkanskih nesmiselnosti iz 90. let. Druže Čola, mi ti se kunemo….
Vladimir Petkovič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.