Štajerska noč v Ljubljani

stajerska_noc_01

Ljubljana / Cvetličarna Mediapark
 20.11.2007 ob 20h
Vstopnina: 15 / 18€
 
Po Mortadeljadi, Cvičkariji in ostalih regijsko obarvanih dogodkih so na svoj račun, letos prvič, prišli tudi Štajerci v Ljubljani. Na tem mestu bi se lahko vprašali, do kam sega Štajerska in ali so npr. Brežičani še Štajerci ali že Dolenjci? A tokrat se v Cvetličarni ni razpravljalo o mejah regij, temveč je bil v ospredju koncert Lačnega Franza, nekdaj glavnega ‘ambasadorja’ Štajerske in skupine Mi2 ter mlade predskupine Kačji pastirji, kar so dokazovala mešana narečja pred vhodom. Idejni vodja večera je bil Zoran Predin, ki je na oder pripeljal zasedbi z  močno skupno točko: dobrimi in duhovitimi besedili. Lahko bi rekli, da so Mi2 tekstovno nekakšna reinkarnacija Lačnega Franza čez 30 let.
 
Za marsikoga je bilo presenetljivo, da je za Kačjimi pastirji na oder stopil Lačni Franz, katerega je prišlo poslušat veliko starejših oboževalcev. Začel je Predin z ‘a capella’ refrenom himne: ‘Zapojmo vsi, Štajerska se veseli.’ Nadaljevali so bolj umirjeno in z malo manj poznanimi skladbami v stilu rocka iz osemdesetih Sirene tulijo, Ambasadorji užitka, Vaterpolist, Čakaj me,… ter postopoma stopnjevali tempo. Slišali smo del Praslovana, ki je sledil kasneje, kot posebno presenečenje. Pri Zadnji večerji so se grla poslušalcev že dodobra ogrela in na oder prišlo »bitje iz drugega planeta« ter ob harmoniki pomagalo zapeti Praslovana. Ta posebni gost ni bil nihče drug kot Magnifico, ki je malo razredčil štajersko kri. V goste so hoteli povabiti še eno legendo Štajerske zabavne in narodnozabavne glasbe Alfija Nipiča, ki pa je nekje v Tuniziji in tako je himno Štajerska se veseli zapel le Predin in polna dvorana. Za konec pa udarna Zdravljica in Aleluja. Četudi so od njihovega najbolj aktivnega delovanja minila že desetletja, so njihove skladbe še vedno žive in jih poznajo tudi mlajše generacije.
 
Po kadilcem prijaznem premoru je oder zasedla ena izmed najaktivnejših in zaželenih skupin pri nas – Mi2. Fantom je kratek koncertni premor dobro del, še posebej vokalistu Tonču, ki ima zopet spočit glas. Kljub malce prehlajenemu drugemu vokalistu Jerneju in nadomestnemu kitaristu Boštjanu, pogostemu uglaševanju kitare in humorja polnimi vmesnimi dialogi, je nastop bil zelo sproščen in eden izmed boljših slišanih, odkar je izšla zadnja plošča Dobrodošli na dvor. Med maratonsko dolgo Odo gudeki smo slišali od balkanske lirike, do naslovne skladbe filma Cvetje v jeseni. Tudi oni so imeli svojega gosta, nekdanjega kitarista Egona, ki je na porodniškem dopustu. Z njimi je zaigral Toplice. Ko smo že mislili, da dueta Lačni Franz in Mi2 ne bomo slišali, so skupaj zaigrali in zapeli pesem Stari vojak in na koncu dodali še Gremo na Štajersko.
 
Dobra glasba in zvok, za katerega je poskrbel stalni spremljevalec Predina Danilo Ženko, ter prava mera žlahtne kapljice so pustili dober vtis Štajerskega večera v Ljubljani. 
 
Tekst: Katarina Trstenjak
Foto: Greor Trstenjak
   

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.