Nepozabni vikend s skupino Beatsteaks

foto: Samo Bešlagiè

BEATSTEAKS & gostje Overflow
Nepozabni vikend 27.10. & 28.10. 2007 v Ljubljani – Gala Hala in Zagrebu – Pauk ob 21h
Cena vstopnice: neprecenljiva!
 
Poletje 1995, deseti nastop in Sex Pistols, založba XNO, debitantski album 48/49, leto 1998 in pot med zvezde se odpre, založba Epitaph, album Launched, turneje kot so Deconstruction, evropski ter ameriški Warped Tour, sledi tretji album Living Targets, nevrjetn uspeh, mnogo oboževalcev, videospota Let Me In/Summer, leta 2002 sledi nepozabni Wohnzimmer koncert v Berlinu, Wohnzimmer EP, producent Moses Schneider, turneja ter snemanje odskočne deske (albuma) v širšni evropski svet, album Smack Smash, leta 2004 prejmejo MTV nagrado za najboljšega nemškega izvajalca, sledijo razprodani koncerti v Nemčiji, 2005 izdajo prvi DVD z naslovom B-Seite, poletje 2006 in fantje se zaprejo v studio ter pripravljajo nov material za ploščo, sledi krajša poletna turneja s petimi koncerti, meddrugim tudi v Sloveniji, zatišje in naenkrat veliki »boom«, izid petega studijskega albuma .limbo messiah, sledi prvi del turneje, ki požene neverjeten uspeh v Nemčiji, kateremu sledi popoln zaključek na razprodanem (18.000 ljudi) stadionu v Berlinu, tam se meddrugim tudi pojavi legendarni Beatsteaks surf!
 
To je le kratka biografija enega izmed najboljših live punk rock bandov v Evropi in tudi čez lužo – Beatsteaks. Kot že rečeno so v letošnjem letu, natančneje 31. marca na glasbene police fantje poslali nov studijski album po imenu .limbo messiah. Skupina si zagotovo nikoli ni mislila, da lahko ustvari še en album, ki z lahkoto konkurira neponovljivem Smack Smash albumu izdanemu pred tremi leti. V Nemčiji je izbruhnila prava »limbo manija« in razprodani koncerti se kar vrstijo, vendar to niso več koncerti samo v manjših klubih, Beatsteaks so z novim albumom dokazali, da zmorejo prepričati ne samo peščico fanov, vendar kar cele množice. Kdor ne vrjame, naj si ogleda kak posnetek letošnjega festivala Rock am Ring. Prvi del turneje .limbo messiah se je zaključil na najbolj ironičen datum 07/07/07 v domačem Berlinu. Že kot so sami napovedali, da bo drugi del turneje sledil letošnjo jesen, smo jih pričakovali tudi v Sloveniji in seveda, dočakali smo jih! Priznam, da me je vsa ta »limbo manija« v letošnjem letu tudi ujela, ter da sem obiskala tudi marsikateri koncert Beatsteaks letos že v tujini, vendar njihovi koncerti v manjših klubih veljajo še vedno za tiste najboljše. Z ekipo zagrizenih berlinskih fanov ter Samotom smo si spektakel odšli pogledat že dan prej v nam bližnji Zagreb. Čast gostujoče predskupine in to kar na treh koncertih so tokrat dobili že stari znanci koprivniški Overflow. Tu ni potrebne kakršnekoli diskusije zakaj spet oni in zakaj ne kdo drug. Kdor je že kdaj bil na njihovem koncertu ali koncertu Beatsteaks zagotovo ve, da se benda v živo enostavno lahko zlijeta skupaj, saj oboji veljajo za nedvomno ene boljših live punk rock bandov. V Zagrebu pa so »ponovno«, tokrat že drugič ogrevali oboževalce skupine Beatsteaks tudi ljubljanski Backstage. Pa se vrnimo k ljubljanskem koncertu v Gali Hali. Overflow – skupina, ki se lahko pohvali z rednim koncertiranjem v Ljubljani in okolici, saj so praktično tu vsak vikend je otvorila nedeljski večer. Kaj lahko rečem, še en odličen nastop v nizu ljubljanskih Overflow koncertov, energija, ki kar izžareva iz odra ter simpatično koketiranje kitarista ter basista s publiko. Singalongali smo seveda prav vsi pri Get Away, Pički, Swallow, You’re Angry, Wasted ter eni in edini Dori. Prve vrste so bile precej bolj mirne, saj so meddrugim zastopale predvsem avstrijske in nemške fane Beatsteaks, so kar dobro sprejele nastop skupine Overflow, zvesti fani v ozadju pa seveda navdušeni kot vedno!
 
Takoj, po koncu nastopa skupine Overflow pa smo se seveda vsaj tisti najbolj zagrizeni fani postavili na »bojne« pozicije v prve vrste in z navdušenjem pričakovali punk rock atrakcijo Beatsteaks. Brez velikega pompa se je na galinem odru tokrat že drugič (vseskupaj jih je bilo moč v Sloveniji ogledati že štirikrat) pojavil simpatični berlinski peterec po imenu Beatsteaks. Uvodni komad Panic ter že takoj »v šusu« in že smo vedeli, da bo koncert v Gali Hali nor! Kitarist Bernd tudi tokrat prepusti singalong »another Sunday afternoon« publiki, vendar tokrat več kot uspešno. V Zagrebu se mi je pri tem komadu zdela prava mala polomija s strani publike. Sledil je prvi singel albuma .limbo messiah Jane Became Insane ter dvorana je norela. Pri komadu To Be Strong nas je vse zajela nostalgija, saj komad najdemo na plošči Living Targets. Sledi niz komadov What’s Coming Over You, Frieda und die Bomben, poskočni Hello Joe, odbiti Loyal To None ter eden izmed največjih hitov peterice Summer. Sledil je najnovejši singel Demons Galore, ki je bil izdan meddrugim kot EP ter cover skupine Hot Snakes. Kratek premor in že vsi skačemo na I Don’t Care As Long As You Sing. Set lista je bila precej podobna zagrebški, vendar so se fantje očitno osredotočili bolj na stare komade, kot na komade iz najnovejšega albuma. Tudi tokrat kitarist Peter ni mogel brez svojega osebnega komada Hey Du. Publika obnori seveda ob hitih kot so Not Ready To Rock, Atomic Love ter Hand in Hand. Za popoln zaključek pa smo pri komadu Let Me In vsi pokleknili ter improvzirali nepozaben moment za skupino na letošnjem Rock Am Ringu, kjer so večdesettisoč glavo množico spravili na kolena. Beatsteaks ni le skupina, katera bi temeljila na punk rocku, vendar vsakič znova v svoj nastop doda tudi elemente kakšnega drugega žanra in tako smo nedeljski večer ter pravtako sobotni v Zagrebu plesno, poskočno, energično ter predvsem nepozabno zaključili s komadom Cut Off The Top, kateri je drugi singel najboljše live senzacije iz Berlina, skupine Beatsteaks.
 
Za vas sta tudi tokrat norela:
Monika Klinar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.