Dva karakterja ter čik pavza – Melodrom

melodrom_04

Ljubljana / CD / Linhartova dvorana
29. 10. 2007
Vstopnina: 17, 13, 9, 7 €
 
Ne bomo ravno trdili, da so koncerti Melodrom prej izjema kot pravilo, vsekakor pa ne spadajo med koncertno najbolj aktivne zasedbe. Slednjemu motivu se je pridužilo na lično oblikovanem vabilu oznanjeno unikatno koncertno doživetje ter pestrejša zvočna podoba; za njo so skrbeli Boštjan Gombač na tereminu, Jaka Jarc na električnem kontrabasu ter Jelena Ždrale na violi. Verjetno pa bi še bilo vredno znotraj kadrovske odebelitve omeniti Alda Ivančiča, ki je sedel za mešalno mizo. Melodrom so si – tudi zaradi narave prostora in specifične diskografske izkušnje – privoščili razdeliti koncert na dva dela. Prvega so večinsko zavzele pesmi s prvenca ter tri diskografsko nezabeležene skladbe, dasiravno so bili uvodni toni iz Taking Pictures ter v prvih treh pesmih obogateni z zvoki teremina. Gombač, pripadal mu je tudi solo, je bil suveren ter zaradi narave inštrumenta malce hudinijevski, vsekakor pa se je godbi odlično podal. Tudi Ždraletova, ki se je po odhodu Gombača pridružila zasedbi na violi, je svojo vlogo odigrala korektno ter suvereno. S Septembromje skupina zaključila prvih 45 minut nastopa.
 
Premor za namestitev nikotinskih obližev.
 
Če je bila prva polovica zadržana in umirjena, mogoče spogledljiva, pa je bilo nadaljevanje agresivnejše: kavarniški klavir se ni več prilegal izboru skladb, ki so bile – logično ter kronološko – sedaj večinoma z albuma The Guide, zato se je Polona Janežič preselila na klaviature. Tudi vizualne animacije so dobile agresivnejše ter industrijsko-simetrične poteze. Od novotarij je bila predstavljena skladba Bled, v slovenščino prepesnjeno smo lahko slišali tudi Revolutions; vmes je bil marketinško še napovedan izid novega EP-ja.Izpotaviti velja tudi skladbo Duet, kjer se je Mini na vokalu pridružil že omenjeni Jaka Jarc, ki je v prvem delu koncerta godel na električni kontrabas. Zadovoljna publika je, potem ko so drugi del zaključili s skladbo Counting Days, videla ter slišala še obvezen bis – izredno všečna Industrial Girls in za konec 5:15.
 
Koncert je pustil dober vtis. Prvič nas na to napeljuje smiselna konceptualna zasnova nastopa, drugič pa profesionalna izvedba. Nove skladbe ter prirejeni aranžmaji starih so dali koncertu glavni pečat, za malce dinamike pa so pri sicer statičnih Melodrom poskrbele v začetnem delu koncerta tudi rošade na odru. Prehodi med pesmimi so bili gladki in hitri, še posebej to velja za drugi del koncerta. Pohvaliti velja gostujoče glasbenike, pa tudi same Melodrom. S samozavestjo ter prodornim glasom je bila sicer na piedestalu vokalistka, vendar so bili tudi prispevki drugih inštrumentov enakovredno zastopani – mogoče se je malce premalo slišalo le Kolenca na kitari. Kljub zadnjemu pomisleku pa je premišljena kombinacija glasbenikov ter domiselno kombiniranje zvočnih odtenkov dalo godbi Melodrom svojstven pečat, kar so tudi obljubljali, in zadovoljni s slišanim ter videnim smo zapustili sedeže.
 
Pod črto: dodelan nastop, brez prostora za improvizacijo ter nepredvidene izhode iz kalupa; verjetno tudi zato zmeda na odru pri poklonu v slovo.
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.