Dizzee Rascal – Maths+English

Dizzee Rascal – Maths+English

Dizzee Rascal – Maths+English

2007 / XL Recordings / Dallas
 
Glasni Londončan Dizzee Rascal, ki je s svojim debitantskim albumom zaznamoval britansko sceno štiri leta nazaj je tokrat prišel odet v roza. Ni kaj kot zanimiv izbor barve!
Dizzee ne odstopa od svojega domačega teritorija – bolje rečeno, gradi na temelju in na srečo (njegovo in našo) se njegov glasbeni dvorec dviga »globoko« v višave. Njegov bučen, oster in variabilen breakbeat z močno besedo, ki udarja izza, je verjetno kot vsi njegovi izdelki preveč specifičen za nekoliko širšo publiko, a kljub temu sprejemljiv za odprta uha daleč naokoli.   
 
Album Maths+English se mi zdi logična tranzicija, ki sledi njegovim prejšnjim izdajam Boy In Da Corner in Showtime… Zaslediti je možno, da se tale mladi artist vedno bolj podaja v melodične scene z nekaj aspekti drum’n’bassa in čisto možno je v prihodnosti pričakovati še kakšen projekt izven okvira njegovega področja, kar bi bilo več kot zaželjeno za ušesa ljubiteljev britanskega tona. Kot pove naslov plate se Mills (njegovo ime; Dylan Mills) vrača k samim osnovam, se pravi materni jezik in matematika – beseda in številka, kar simbolizira, da vse izhaja iz osnove… Nekakšen glasbeni hermenevtični krog, ki ti da misliti, če se mu le prepustiš. Posesiven in prav nesramno vsiljiv bas, ki lahko posrka vase marsikoga; mislim, da tudi tiste onstran sveta trdih, industrijskih britanskih sozvočij, ki krasijo ta glasbeni dragulj – in s tem ne mislim artista samega, ampak njegovo poreklo.
 
Tale »grime« raper eskalira in to je dejstvo! Resnično obstaja tudi neka povezava med njegovimi albumi – kot sem že pri Boy In Da Corner zapisal… Preveč je naključij pri njemu, da bi bila samo naključja. Človek ustvarja premišljeno in zato sem uporabil besedico »eskalira«, ker če njegova pot ni načrtna iz njegovega pogleda… Enostavno mora biti bi rekel kakšen njegov »fan«, medtem ko bi opozicija rekla, da enostavno nima pojma, kaj dela. Eh… Prepustimo se toku basa, bobnov ter besed!
 
Erik Božič
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.