Siddhartin maraton v ljubljanski hali Tivoli

siddharta_maraton_03

SIDDHARTA MARATON
Ljubljana / Hala Tivoli
5. oktober 2007 ob 19.30h
 
Vstopnina: prvih 1000 vstopinic po 17EUR, v predprodaji 20EUR in na dan koncerta 25EUR
Obisk: RAZPRODANO že nekaj dni prej
 
Ponovno zbrana ljubljanska rock senzacija preteklih desetih let v Sloveniji, skupina Siddharta je zopet močno pretresla ljubljanska tla tokrat na t.i. Siddharta maratonu. Po neverjetnem uspehu v letu 2003 z albumom RH- ter zapolnjenim bežigrajskim stadionom so se zopet vrnili na kraj zločina, vendar tokrat v ljubljansko halo Tivoli. Nekateri skeptiki bi mogoče dejali, da pa oni vendar niso več to kot so enkrat bili in da se »šlepajo« samo še na uspehe zadnjih let. Mogoče res, a še vedno je skupina Siddharta pravi fenomen v Sloveniji, saj so pripomogli k temu, da jih v Sloveniji praktično pozna prav vsak, ne glede na starost.
 
Obljubljali so nam več ali manj vse skladbe, ki so v njihovih letih ustvarjanja kdajkoli nastale. Vse od nostalgičnega ID-a do udarnega NORD-a, »skomercializiranega« RH– ter vse do zadnje ognjene Petroleje, da o ostalih EP-jih, singlih in še marsičem ne govorim.
 
Po nekaj mesečnih pripravah je prišel pričakovani dan D, tokrat »ponovno« za Siddharto. »Spektakel leta« je veljal že nekaj dni za razprodan, tako so cene vstopnic za ogled maratonskega koncerta na »črnem trgu« prijetno naraščale iz dneva v dan. Da se na ta dan v Tivoliju res dogaja nekaj velikega, so nas opozarjali že pozno popoldne vsi fani, ki so nestrpno čakali pred dvorano in na odprtje ob napovedani 18. uri. Okoli 20. ure pa je šlo zares.
 
Nabito polne tribune ter parter, ki se je počasi še polnil ter na tisoče fanov iz cele Slovenije so nestrpno pričakovali prihod ene in edine Siddharte. Lahko samo rečem, ne glede na očitke, so Siddharta še vedno ena izmed top vodilnih skupin v Sloveniji, ne glede na kater žaner bi gledali. So definitivno edina slovenska skupina, kateri uspe iz mirovanja spraviti tisoče obiskovalcev, tako da se prav vsi sprostijo in uživajo v njihovih skladbah. Da pa Siddhartin maraton le ne bi bil tako monoton in da na odru nebi bila samo šesterica, so v goste povabili tudi nekatera imena slovenske glasbene scene, katera so v preteklosti že sodelovala s Siddharto. Pri repertoarju kar 52 skladb so tako na odru zablesteli med drugim tudi novomeški Dan D ter s skupino Siddharta zažgali pri eni izmed največjih letošnjih uspešnic Male roke/Voda, pri nordovski B Mashini je v goste prišel glasbeni producent Peter Penko ter na kitari dodal svoj pridih skladbi. Sledila je še ena uspešnica z omenjenega albuma Na soncu, s katero se je predstavil frontman skupine Big Foot Mama Grega Skočir. Mogoče malce manj uspešen nastop, saj so ga obiskovalci enostavno preglasili. Pravcati show je naredil Nikolovski, saj je bil oblečen v famozni kostum kupida iz videospota Plastika. Sledil je akustični set, ki so ga pripravili fantje v sodelovanju z kvartetom Godalika, ter tako malce spomnili na oddajo Izštekani. Meni osebno je bilo največje presenečenje skladba Pot v X, saj smo na odru lahko videli prvotno zasedbo – na odru se je jim je pridružil in tako vsaj za nekaj minut okusil, kako je biti ponovno edino Siddhartin prvotni basist Primož M. Za konec pa seveda legenda slovenske glasbene scene gospod Vlado Kreslin.
 
Sama osebno ne maram koncertov na velikih odrih in se rajše držim klubske scene, kjer skupina ter oboževalci definitivno bolje uživajo ter dobijo feeling, da band res uživa v svojih skladbah, saj me je ta večer dostikrat zmotilo, da pri nekaterih starejših, nasploh pri albumu ID, ni bilo moč začutiti prave energije in feelinga pri skupini. Vsesplošno zelo prijetno vzdušje v ljubljanskem Tivoliju, mogoče malce preveč čudakov, kateri so preveč pogledali v kozarec, da o nekadilskem zakonu sploh ne govorim, saj se je kadilo kot za šalo v parterju, vendar splošno gledano, bi lahko res rekli, da je bil Siddhartin maraton več kot uspešen ter tako pravi spektakel leta, če ne za ostale, pa vsaj za skupino samo.
 
Tekst: Monika Klinar
Foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.