Najlepše slovenske tradicionalne skladbe

Najlepše slovenske tradicionalne skladbe

Najlepše slovenske tradicionalne skladbe

2007, Dallas
 
Radovednost me je tokrat nagovorila, da sem vzela v roke CD Najlepše slovenske tradicionalne skladbe ali The Greatest Traditional Music Of Slovenia izdan pri Dallasu. Kompilacijo tvori štirinajst pesmi različnih slovenskih avtorjev, ki so že znani med domačim občinstvom.
 
Impozanten začetek pripada Kataleni, katera se, skupaj s skupinama Brina in Langa, na ploščku predstavi kar z dvema skladbama. Uvodni pesmi sledi ekstatično igranje diatonične harmonike izpod prstov Mihe Debevca, s klasičnim slovenskim zvenom. Preskok naredi Zoran Predin z okusom mentolnega bonbona in opominom, da Slovenija vseeno ni tako zelo enoznačna. Za zvočno pestrost je poskrbel Slovenski oktet z vsem znano Marko skače, z eksotičnostjo je začinila Astorpia. V skupino lepih slovenskih tradicionalnih skladb sodita še skladbi v izvedbi Rudi in Calegaria. Na koncu nam Dallas postreže še s famoznimi Čuki in ravno tako vseslovenskim Andrejem Šifrerjem. Čuki se zgolj instrumentalno sprehodijo po stari Ljubljani, Šifrer pa nas zamori z Zagorskimi zvonovi. Ampak še dobro, da za dežjem posije sonce in da Brina pozove sončece na sijanje…
 
Zanimivo izbrano zaporedje skladb v sklepnem delu, kar pogrešam na začetku. Cel izbor skladb je zadovoljiv, seveda pa bi se dalo razglabljati o tem, kaj vse manjka in kaj bi se dalo še izboljšati. Sklepam pa, da je pri takih miksih navadno možna neskončna debata in ogromno število mnenj. Dallas je poleg poslušanega CDja izdal še Najlepše slovenske narodno-zabavne skladbe in najlepše populane skladbe. Največji in najbolj opazen minus je amatersko izdelan CD ovitek. Največji plus Najlepših slovenskih tradicionalnih skladb pa je sprejetost romske glasbe med ‘naše’.
 
 
Tjaša Janovljak
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.