Intervju s predstavnico društva Kapa

kapa_intervju_02

Deskovič Katarina (društvo Kapa) se je ravnokar vrnila iz Budimpešte polna vtisov in navdušenja nad organizacijo regionalne konference Region (Vzhodna in Srednja Evropa) ter glasbenega festivala Soundquest, zato je bilo skoraj nujno, da jo malce »potipamo« o zadevi, saj bo v prihodnosti tudi Slovenija vključena v »glasbeno mrežo« Srednje in Vzhodne Evrope, ki so jo prejšnji vikend postavili ravno tam.
 
 
Društvo Kapa je zadnje čase poleg pestrega programa v Gala hali, izdaji zgoščenk in managementa bendov, precej aktivna tudi na mednarodnem področju. Kako, da ste se odločili za ta korak in kako ste prišli v kontakt z Madžarsko?
 
Te stvari si, če so ljudje pravi, željni dela in če obstaja prava energija, logično sledijo. Najprej smo »porihtali« Gala halo, program v njej, potem zgradili letni oder, medtem začeli z managementom parih bendov, jim začeli izdajati cd-je, se pravi, da smo zagnali založbo (Kapa records). Ko pa se enkrat začneš ukvarjati z alternativnimi bendi in ugotoviš, da ste oboji željni akcije in pravih odrov, različnega občinstva in novih izkušenj, ti postane jasno, da v Sloveniji ne obstaja prav dosti možnosti za vse to. In če nas vse skupaj še bolj malo briga za denar, samo, da se nam dogaja, potem začneš osvajati Evropo. Skupina Backstage bo recimo kmalu osvojila svet (smeh). Novembra namreč potujejo v Južnoafriško republiko na turnejo. Na Madžarsko pa smo bili povabljeni ravno kot aktivni promotorji slovenske glasbe v tujini.
 
Kakšni so vtisi iz konference Region in Festivala Soundquest?
 
Za oboje lahko rečem samo: bravo! Par aktivnih, pridnih in sposobnih ljudi je izpeljalo vse skupaj, seveda s popolno podporo madžarskega kulturnega ministrstva, kar je zelo pomemben faktor, ki bi lahko bil zgled tudi Sloveniji. Na konferenci smo se pogovarjali o tem, kako promovirati naše vzhodno in srednjeevropske bende, za katere je, če niso ravno žanrsko zelo eksplicitno opredeljeni, težko najti koncerte v tujini, potem so nam recimo fantje iz Womexa in Szigeta povedali par vzpodbudnih in poučnih besed, zvečer smo si šli ogledat koncerte bendov iz te regije, ki so bili dober primer tega, kar želimo doseči. V petek zvečer so igrali Moveknowledgement, za njimi Bilk, pa češki, madžarski bendi…
 
Če sem prav razumel, so se tam dogajali tudi workshopi? Kaj ste na njih počeli?
 
Workshopi so bili pika na i. Udeleženci so bili razdeljeni na več manjših skupin, sama sem recimo sodelovala v skupini, ki je delala načrt za koncerte in festivale s srednje in vzhodno evropskimi bendi, ki bi gostovali v vsaki izmed držav.
 
Kako so se odločili za izbor Moveknowledgement, ste bili edini slovenski predstavnik na Madžarskem?
 
Z organizatorji konference in festivala smo se spoznali že prej; dve leti nazaj v Parizu, pa letos na Europavox festivalu v Clermont Ferrandu ter na Popkommu v Berlinu. Če ti je v interesu podobna stvar, hitro navežeš stike z ljudmi. Seveda se izmenjajo tudi cd-ji, ti vzameš en tuj bend v svoj klub, potem oni vzamejo tvojega itd. Za Moveknowledgement smo se letos pogovarjali že za nastop na Szigetu, pa smo se potem odločili, da pošljemo Srečno Mladino, ki je potrebovala nov zagon. Med bendi so bili Moveknowledgement edini Slovenci, kot predstavnika Slovenije na konferenci pa sva se tam znašla dva; poleg mene še Andrej Težak iz KurzRock Vibe, s katerim deliva podobne vtise iz Budimpešte.
 
In zaključki s konference?
 
Odločili smo se, da Music Export Hungary (MXH) kot krovna organizacija prijavijo projekt in zaprosijo za evropski denar, potem nastopimo še vsi mi, vključno s Slovenijo in skupaj naredimo niz festivalov in koncertov po Vzhodni in Srednji Evropi. Nekako smo si bili enotni, da zadevo izpeljemo tudi brez podpore Evropske Unije, seveda v precej manjšem obsegu.
Veliko smo govorili tudi o tem, kakšne bende izbrati in pri tem sem si zapomnila besede Marka Bone (Sziget), ki je predlagal, da naj ne izbiramo bendov z etno ali world predznakom, temveč naj se raje odločimo za sodobne, urbane, sveže bende. S Težakom samo upava, da ne bo izbran samo eden na državo, ker se bova v tem primeru verjetno morala stepsti za odločitev ali bo to bend iz palete KurzRock Vibe-a ali Kape (smeh).
 
Načrtujete kakšna mednarodna sodelovanja v bližnji prihodnosti?
 
Kot sem že omenila, potuje skupina Backstage novembra na turnejo po Južnoafriški republiki, februarja se obeta turneja Moveknowledgement po Nemčiji, takoj za tem pa še po Franciji. Vmes pa zagotovo pade še kaj.
 
Jurij Bizjak
Foto: arhiv društva Kapa
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.