Raztur – DYSE

dyse_01

MIKK, Murska Sobota
18. 9. 2007
Vstopnina: 3€
 
Redko se zgodi, da skupina zbudi pozornost, še preden sploh stopi na oder. Duetu DŸSE je to uspelo – inštrumentarij pod odrom, v sredini dvorane, dva televizorja namesto VJ-a ter zvočniki (sicer bolj iz funkcionalnosti, ampak vseeno) postavljeni na zaboje domače znamke piva. Koncept je padel v oči. Pa tudi muzikanta sta presenetila s samo pojavo ter pristopom; sproščeno-zajebantski uvod ter uniformen outfit DIY produkcije v belo-rdeči kombinaciji je spominjal na bolj znan duet – sicer zgolj posredno, verjetno pa premišljena provokacija. Simpatično! Presenečenje številka 3 je pa prišlo tam približno po drugi pesmi, ko sta godbenika sugerirala, da če nam je pesem všeč, naj namesto ploskanja svoje komplimente izrazimo s proti-efekti (raznimi “bu” itd.). Domislica se dobro prijela ter izpadla v glasno izvižgavanje pomešano s smehom. Stvar je še dodatno prispevala k sproščenosti ter spontanosti. Pa tudi k interakciji med publiko in nastopajočima: slednje je sugerirala že sama postavitev inštrumentov, vendar pa sta le glasbenika tista, ki sta s svojim pristopom uspela zastavljeno idejo realizirati. Pohvalno! DŸSE sta me s tem pristopom spomnila na avstralski punk-rock duet Digger & The Pussycats (hvala Tomica!), ki sta se še v starih prostorih MIKK-a vedela na podoben način (sicer v bistveno bolj energični ter punkerski maniri) približati publiki.
 
Še beseda ali dve o muziki. Zvok je izpadel dobro – popolnoma garažnim bobnom so se kitarski izleti v hrupne decibele dostojno podali in izzveneli v pravem razmerju. Mogoče je bil malce le nerazumljiv vokal, ampak to je del performansa. Andre Dietrich ter Jari Rebeleinsta zaigrala praktično celotni prvenec in koncert je šel hitro mimo. Pesmi so bile vmes malce improvizirane, predvsem ko sta podaljšala kak takt ali dva; stil jima to dovoljuje. TV zvoki pred začetkom ter na koncu pesmi so pa bili začimba dobro premišljeni poslastici.
 
DŸSE sta pustila odličen vtis. Prepričata z dostopnostjo ter premišljenim konceptom. Energičen nastop, komadi zaigrani z entuziazmom ter kakšno nepričakovano presenečenje. Bravo!
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.