Jinx osvojili zahod

Jinx001_Krizanke_sept07

Ljubljana / Križanke
26. 9. 2007

Hrvaška skupina Jinx se je na glasbena prizorišča vrnila tako nepričakovano, kot je z njih izginila. Nedolgo po izidu njihove nove plošče, že pete studijske, naslovljene Na zapadu, je skupina napolnila ljubljanske Križanke in za slabi dve uri smo se potopili v zvoke fanka, soula, diska in popa ter v mislih odpotovali v toplejše kraje.

Večina obiskovalcev je na koncert prišla iz nostalgije po skupini, ki je konec prejšnjega stoletja izdala nepozabne Pompeie s pesmimi, kot so By by Baby By, Na plaži, Zar je stvarno došao ta dan, Koliko suza za malo sna, dve leti predtem pa Second Hand z Brazilom, Smijem se in Rukami. Kopica nepozabnih komadov, ki smo jih po sedmih letih odsotnosti z glasbenih odrov imeli v sredo zvečer priložnost ponovno slišati. Poleg njih pa še pesmi z novejšega albuma Avantura počinje (Tamo gdje je sve po mom) in seveda najnovejšega, ki je prinesel tudi že prvi singel, Na čemu si ti?

Slog skupine kljub večletni odsotnosti in posledičnemu dozorevanju ostaja podoben tistemu iz preteklosti. Tudi Yayinemu vokalu, enemu izmed zaščitnih znakov skupine, se dolga neaktivnost ne pozna. Malce treme je bilo čutiti le v začetnih minutah, nato je tudi nastop, sicer precej statičen, ”stekel”. Glede na to, da je od izida novega albuma minilo le malo časa, ni bilo presenečenje, da so največji aplavz poželi stari hiti, ki jih ni manjkalo. Drugače je z novimi pesmimi – te od poslušalca zahtevajo večkratno poslušanje, ki vsakokrat odkrije kaj novega (morda je to tisti zrak zrelosti …). Tako biserčki, kot so Na zapadu, Vremena za sve, Pored mene in nekateri drugi, pri občinstvu še potrebujejo svoj čas.

Tokratni nastop Jinxov je bil predvsem spomin na stare čase. Zdaj čakamo naslednje koncerte, ki bodo osredotočeni na ”nove” Jinxe šest let pozneje. Zanimivo bo opazovati, ali se z Na zapadu začenja nova Jinx era ali pa so leta največje slave in popularnosti že za njimi. 

Tekst: Tina H. Zakonjšek
Foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.