Sand – The Dalston Shroud

Sand - The Dalston Shroud

Sand – The Dalston Shroud

 
Sand so ena izmed najbolj originalnih skupin zadnjih nekaj let. Njihov prvenec, Beautiful People Are Evil (1999) so v enem mediju celo opisali kot death metal jazz, kar niti ni bilo daleč od resnice. Gre za izjemno pronicljivo skupino, ki z lahkoto neusmiljeno struži in žaga, se nato na naslednjem komadu gre nekaj takega kot free jazz rock in spet na naslednjem s kontrabasom in pozavno ustvarja takšen postrock, ki bi moral dobiti vsaj še dve predponi, da bi ga zadostno opisali. Skupino je zelo težko opredeliti, saj je že na prvencu pokazala vso svojo osupljivo širino: rock, ki se mestoma staplja že v grind/metal, rahel jazz pridih, ščepec elektronike ter napalm. Napalm? To je tisti moment v njihovi glasbi, ko zazvenijo kot revolucija. Njihova glasba je perfekten soundtrack za boj, poosebljajo moč in energijo boja, a jim to uspe brez izrečene besede. Čista sila, impulz, ki ne potrebuje prepričanja in stališč kdo proti komu. In ta napalm je bil na njihovem drugem albumu Still Born Alive (2002) še boljše izražen. Na njem so zbrali vse svoje najmočnejše točke in jih spravili v kompaktno in udarno celoto. Revolucija se nadaljuje, a tokrat prehaja že v anarhijo. Alle gegen alle oziroma, ko poslušalcu med bojnimi kitarami in trobili ne preostane drugega, kot, da si še sam nadene plinsko masko in gre na ulico –  vseeno proti komu, samo, da se gre. Still born alive zveni kot konec družbe, konec sveta, konec vsega. Dva albuma, dve mojstrovini in lani, tretji album z naslovom The Dalston Shroud.
 
A začetek novega albuma je predvidljiv in dokaj nezadovoljiv. Kendoki in The Dalston Shroud sta dve variaciji že slišanega in perfekcioniranega. Vse je spet na mestu: Kitare se vrtijo, efekti švigajo in trobila pojejo – a je na prejšnjih albumih zvenelo to vseeno boljše. Tudi gostovanje avstrijskega pevca Louieja Austena na Doctor cropu je nezanimivo, poslušalec pa že nemiren. Stvari se začenjajo izboljševati s komadom Stick eyed bug man, na katerem gostuje neverjetna eksperimentalna vokalistka Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (!), ki malce zaspani in anemični skupini, spet vrne tisti napalm. V tem komadu je skupina spet v vrhunski formi, prodorna in eklektična. Začne se z urnebesnim primal krikom Maje, nato pa prevzame vajeti skupina, ki zveni kot razpuščen jazz band s pokvarjeno ritem mašino. Komaj si poslušalec sešteje, kaj je pravkar poslušal, ga že preko kratkega in intenzivnega Summer Lightning Pt.2, skupina pripelje do vrhunca albuma, komada Lal K, na katerem spet gostuje Maja. Najprej dobri dve minuti poslušamo njen srhljivo modificiran glas , ki ga nato začenjajo podpirati globoki basi, ki pa komadu še vedno ne dajo trdne smeri. Maja žvrgoli, se prebuja in spet skriva, kriči, maksimalno izkorišča svoj glas. Spremljati jo začnejo distancirane kitare, ki se stapljajo v Majino monotono valovanje. Zraven se priključi še pozavna, ki v istem razpoloženju dodaja svoje. Kitare se zgostijo in pospešijo, nato pa okoli šeste minute in pol v komad vstopi oster in žgoči ritem, ki dokončno odpre pekel. Efekti doživijo erupcijo, Maja pa se še enkrat pošteno in predvsem katarzično »sprazni«. Škoda le, da takih eksperimentalnih izletov na albumu ni veliko, saj se že naslednji, Light Bender, vrača na že preverjen teren »žaganja«, ki ga je skupina postulirala na prejšnjih izdelkih. A to vseeno ne pomeni, da album do konca ni več zanimiv. Omeniti velja še postapokaliptično Bearded Angel ter v svoji monotonosti zelo intenzivno Summer Lightning Pt.1.
 
Kljub nekaterim zelo dobrim komadom, na splošno The Dalston Shroud ni tako dober, kot prejšnja dva albuma. Prav tako skupina ne zveni več tako novo in originalno. The Dalston Shroud lahko označimo kot prehodni album, saj skupina na njem še ponavlja nekatere že osvojene veščine, a se hkrati ogleduje po novih, zelo vznemirljivih terenih. Kam jih bo vodila pot na naslednjem albumu je zelo težko napovedati, a eno je jasno – še vedno so preveč unikatni, da bi bili za odpis.
 
 
 
Na strani založbe Soul Jazz records lahko slišite sample iz vseh treh skupininih albumov.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.