15. Sziget festival

MokkaCuka - 24-urni sound system

MokkaCuka – 24-urni sound system

Med 8. in 15. avgustom je na otoku (po madžarsko szigetu) Obudai v Budimpešti potekal že 15. festival Sziget (bivši Pepsi Sziget). Naša ekipa se je dogodka, ki ga je letos zaznamovalo precej neprijazno in mokro vreme, udeležila le zadnja dva dni, tj. v ponedeljek in torek. Takrat smo imeli na številnih odrih, raztresenih po otoku sredi Donave, priložnost videti tako svetovno znana kot lokalno (ne)znana imena. Med največjimi zvezdami, ki smo jih, kot je vidno spodaj, fotografirali z manj ali več uspeha, so prevladovale ameriške skupine: The Killers, Tool, Juliette & The Licks (gre za pevko-igralko Juliette Lewis, najbolj poznano iz filma Rojena morilca), Eagles of Death Metal, napovedan nastop Chrisa Cornella, bivšega pevca skupine Soundgarden, pa je bil zaradi pevčevih težav z glasilkami odpovedan.

Dneve pred našim prihodom je Sziget gostil še skupine The Good, the Bad & the Queen (s pevcem Damonom Albornom, bivši Blur in Gorillaz), Nine Inch Nails, Faithless, Chemical Brothers, Razorlight, The Rakes, Mando Diao, pevki Sinead O’Connor in Pink …, med glasbeniki vseh narodnosti pa tudi slovensko Srečno mladino.

Poleg glasbe v živo in iz sound-systemov Sziget, mesto v malem, ponuja še gledališke in lutkovne predstave, tečaje plesa, masaže, karaoke, tai-chi, kuhinje vsega sveta, adrenalinski park, izobraževalne in ustvarjalne delavnice, sponzorske šotore z raznovrstnimi aktivnostmi, človeško pralnico, najdejo pa se tudi banke, menjalnice, lekarna, pošta ipd.

Festival Sziget je vsekakor obiska vredna prireditev, ki bo ponovno na sporedu že čez leto dni. Če se znajdete na njej, pa nikakor ne zamudite še ogleda čudovite Budimpešte, v srcu katere boste bivali ves teden.

Tekst: Tina H. Zakonjšek
Foto: Simon Šturm
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.