Terrakota: Our revolution is to party!

Terrakota01

Ljubljana / Gala Hala
2. julij 2007
 
Se zna zgoditi, da je treba na Metelkovi folk skoraj da ne prositi, da pridejo v dvorano, da bi se koncert le začel. Lahko se pa zgodi, da za to poskrbi zunanja sila. Tako je bilo v ponedeljek na koncertu Terrakote, ko je nenaden naliv v dveh minutah napolnil Galo halo. In že bežen pogled na oder brez izvajalcev je obetal instrumentalno pisan in vsebinsko poln koncert.
Množica je bila nestrpna, ko je Terrakota le prišla na oder. Začeli so tiho, nekako zadržano. Imela sem celo občutek, da jim vsakodnevni koncerti na turneji jemljejo moči. Na srečo je moj občutek hitro, celo vihravo zapustil Galo in koncert se je razživel, kot pričakovano. Kljub temu, da imajo člani skupine v glavnem portugalske pa tudi italijanske in afriške gene, bi jim z vso pravico nadeli pridevnik svetovna. Njihova glasba se ne omejuje na biološke fakte, presega meje naučenega ter se po ideje zateka v veliko kotičkov tega sveta. Najsi bodo to poskočni afriški ritmi, jamajška vznesenost, karibski temperament, orientalska čutnost ali čisti kitarski zvok, Terrakoto združuje Zemlja. Ne le v glasbenem smislu, posvečajo ji tudi svojo spiritualno pot. In na tej poti smo se za slabi dve uri pridružili tudi ponedeljkovi obiskovalci. Sledilo je nadvse logično, evforično premikanje vseh telesnih mišic, kajti tako namreč izgleda, ko spiritus glasbus zavzame telo. Na odru so se poleg odličnega vokala pevke Romi in klasično ‘naših’ glasbil razdajali še ranorazni tradicionalni inštrumenti iz vsega sveta. Največ navdušenja sta prejela berimbau, ki je bil, kot se spodobi, pospremljen s capoeiro ter z indijsko podcelino poosebljen sitar. Člani skupine so večkrat zamenjali glasbila in prevzemali različne vloge v tem zemeljskem spektaklu, v katerem smo se Zemlji približali tudi s počepom.
Skupina je v bisu odigrala še kar nekaj repertoarja, zaključili pa so z okolju primerno Balkanico. Iz savne z glasbo in dobrimi vibracijami pa nas po koncertu ni pustil še DJ High-I, ki je zopet presenetil z izbranim okusom etno glasbe.
 
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Matjaž Tančič
 
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.