Soča Reggae Riversplash 2007: Ponovno rojstvo

riversplash07_32

Riversplash 2007
Sotočje pri Tolminu
4.7. – 8.7.2007
 
Največji reggae festival v Sloveniji se je po lanski lokaciji ob Ivarčkem jezeru vrnil na stare tire na sotočje Tolminke in Soče ter tako poskrbel za obsežnejši obisk navdušencev nad tovrstno glasbo. Sotočje kot rastafarijanska meka se je ponovno prebudilo in priklicalo obiskovalce iz Slovenije kot tudi iz tujine, k temu pa so še dodatno pripomogli organizatorji, ki so poskrbeli za pestro festivalsko dogajanje.
 
Koncertno dogajanje na glavnem odru je v četrtek, 5. 7. 2007, odprla avstrijska zasedba White Vibration s svojo mešanico melodičnega rootsa in skaja, sledili so Makako Jump iz Italije, nato pa je prišel čas za glavno zvezdo letošnjega festivala, Gentlemana. Koncertno prizorišče je bilo iznenada napolnjeno do zadnjega, ko pa se je na odru najprej pojavila njegova spremljevalna skupina The Far East Band, je bilo v zraku čutiti veliko napetost in slišati številne vzklike. Gentleman je s svojim prepoznavnim vokalom in skladbami, ki so tako rekoč postale že prave rastafarijanske himne (Superior, Dem Gone, Send A Prayer, Intoxication…), povzročil veliko evforijo. Navdušil je predvsem z nekoliko drugačno interpretacijo svojih pesmi, tako da koncert ni bil identičen lanskemu nastopu v Križankah, predstavil pa je tudi svoj novi singel Different Places. Njegov moderni roots, kot mu pravi sam, je požel veliko aplavzov in naredil tisto pravo atmosfero, ki jo na Riversplashu že dolgo ni bilo čutiti. Publiko so očarale tudi tri simpatične back vokalistke, vse skupaj pa se je končalo malce prehitro. Po Gentlemanu je na odru nastopil Jahcoustix, ki se je slovenski publiki predstavil že četrtič. S svojim spremljevalnim bendom Dubios Neighbourhood, energičnim nastopom in z velikim belim nasmehom je sicer navdušil občinstvo, ampak je ostal v senci Gentlemana, saj se je koncertno prizorišče nekoliko izpraznilo pa tudi njegova glasba ni tako udarna, prevladuje namreč melodični roots. Jahcoustix je poleg svojih starih uspešnic predstavil novi album Grounded, slišati pa je bilo tudi nekaj priredb, predvsem skladbe Bob Marleya, ki so bile odlično izvedene, saj Jahcoustixova barva glasu zelo spominja na Marleyevo.  
 
V petek, 6. 7., so se na glavnem odru prvi pojavili Wicked Dub Division iz Italije in z dobrim dubom ogreli obiskovalce. Sledili so edini slovenski predstavniki na festivalu, S´ Kaktus, ki so z mešanico ska godbe in rocka pokazali, da tudi Slovenci znajo delati drugačno glasbo, vendar bi njihov nastop verjetno bolj navdušil na Rock Otočcu kot pa na Riversplashu, saj je njihov stil igranja vendarle premalo v reggae stilu in ni bil kot ulit za atmosfero pred glavnim odrom. Situacijo so rešili Otentikk Street Brothers ali krajše OSB Crew z Mauricijusa. S svojo mešanico dancehalla, rootsa in sege, tradicionalne glasbe prebivalcev Mauricijusa, Kreolov, so dodobra poskrbeli za telesno kondicijo publike. Štirje karizmatični in energični vokalisti, ki dajejo pečat številčni zasedbi, so namreč občinstvo pripravili do ponavljanja gibov, plesnih korakov in besed za njimi. Inovativna glasba in svežina performansa sta obiskovalce navduševali približno tri ure. Koncert jamajškega Spectaculara, ki je bil že predhodno odpovedan, bi moral nadomestiti Fitta Warri, vendar je tudi njegov koncert iz neznanih razlogov odpadel.
 
Tretji dan koncertnega dogajanja na glavnem odru v soboto, 7. 7., so odprli švicarski Najawhite in navdušili z mešanico dancehalla in rootsa ter močnim vokalom. Sledili so beograjski Smoke´n´Soul, perspektivna mlada roots reggae zasedba na območju nekdanje Jugoslavije. Odlikujejo jih predvsem avtorski teksti in glasba. Naslednji so nastopili Zoster iz Bosne in Hercegovine, ki smo jih videli že na lanskem Lakesplashu. Neverjetno dobra izvedba, humoristična besedila in bosanski melos so besede s katerimi bi lahko opisali omenjeno skupino. Koncertno dogajanje na Riversplashu je zaključil Jah Mason z Jamajke in njegov Feueralarm Band iz Nemčije ter upravičil sloves jamajške reggae glasbe. Z močnim, udarnim vokalom, energičnimi dancehall vložki in impresivnim poskakovanjem po odru je odlično vzpostavil stik s publiko in jo razvnel.
 
Srce Riversplasha pa je gotovo soundsystem oder na Sotočju, kjer so se od srede pa vse do nedelje zvrstili številni selektorji iz Jamajke, Nemčije, Italije, Avstrije, Velike Britanije, Švice, Hrvaške in Slovenije. Med njimi sta najbolj izstopala Earl 16 iz Velike Britanije in Asher Selector iz Švice. Selektorji so glasbo vrteli od popoldanskih ur pa vse do sončnega vzhoda, pozitivne vibracije in mistično okolje pa so pred oder na peščena tla privabila veliko število ljudi.
 
Festivalu pa so bile letos naklonjene tudi poletne temperature in sonce. Tako so se obiskovalci čez dan hladili v senci dreves pred šotori ali se prepuščali toplim sončnim žarkom na bregovih rek, bolj pogumni pa so si privoščili ledeno kopel. Poskrbljeno je bilo tudi za športne aktivnosti, tako so se številni podali na spust s kajakom ali kanujem, drugi pa so se zabavali ob metanju frizbija ali igranju badmintona. Za edino negativno stvar na festivalu pa so na žalost poskrbeli tatovi, ki so v nič kaj rastafarijanskem duhu prispevali k razočaranju nekaterih obiskovalcev. Vendar to ni uničilo slovesa najbolj miroljubnega festivala v Sloveniji, prav tako tudi ne optimizma in zadovoljnih obrazov večine obiskovalcev. Prav je, da se je reggae »ponovno rodil« na Sotočju, saj je to kraj, kamor spada ter ga v Sloveniji verjetno ne more nadomestiti nobeno drugo mesto in je »very spiritual place«, kot ga je označil Gentleman.         
 
 
Tekst: Danaja Batinič
 
Foto: Maruša Štibelj

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.