Nova Rock festival 2007

IMG_9025

Avstrija / Nickelsdorf
15.-17.06.2007
Poletni festivali so za privržence različne glasbe v najtoplejšem letnem času prava poslastica. V primerjavi s ponudbo in številom glasbenih imen, je za večdnevno rajanje treba odšteti razmeroma nizko ceno. In včasih je treba iti le do sosedov na sever. Obiskal sem avstrijski festival Nova rock 2007, ki se jet odvijal od 15. do 17. junija v Nickelsdorfu, 50 km stran od Dunaja.
 
Koncerti so se odvijali na dveh med seboj kak kilometer oddaljenih prizoriščih, na Modrem in Rdečem odru. Začenjali so se vsak dan ob 13h, v času največje vročine, saj je bil celoten koncertni prostor brez ene same sence, trajali pa so vse do 1. ure zjutraj. Dnevno se je tako dalo slišati 12 ur glasbe na enem odru, in če seštejemo vse skupaj pridemo do številke 72, kolikor ur glasbe je ponudil program festivala. Prva skupine so imele za predstavitev le 25 min, medtem ko so zvezde večere igrale uro in pol. Dnevno se je na obeh odrih predstavilo 18 skupin.

Med neznanimi bendi jih je bilo tako kar nekaj svetlih izjem, ki so se predstavili v najboljši luči. Festival so na Modrem odru odprli pop rockerji iz Los Angelesa Under the influence of giants. Njihova prednost so bili predvsem melodični aranžmaji, v katerih je bilo čutiti pridih Princa, Maroon 5 ter Becka. V prid jim gre šteti popolna vokalna ujetost glavnega in pomožnih vokalov.
 
Johnossi so bili na Modrem odru verjetno največje presenečenje s strani manj znanih izvajalcev. Skupina, katere ime je sestavljeno iz imen pevca in kitarista John-a in bobnarja, svojo zvočno podobo gradi na preprostosti in surovosti. Neglede na to, da sta bila člana na odru le dva, nisem imel občutka , da karkoli manjka. Polni kitarski prijemi in glasni bobni so bili tako boljša verzija ameriškega dvojca iz Detroita The white stripes.
 
Podoben vtis pa so na Rdečem odru pustili ameriški ska punk šesterec Reel big fish, ki so se poleg uigranosti pokazali kot odličen nastopaški bend. Njihov nastop je temeljil na zafrkanciji, saj so nek svoj komad odigrali v sedmih različicah, in sicer v rock, blues, folk, rockabilly, punk, disko in heavy metal veziji, ki pa je s strani povečini dolgolase publike požela tudi največji aplavz.
 
Med bolj znane pa bi vsekakor lahko šteli srednje aktualne nu-metalce Papa Roach, ki so si največ svojih privržencev pridobili ravno s prvencem v začetku leta 2000. Vokalist Jacoby Shadixx je sicer ves čas deloval kot Robbie Williams, se sprehajal med publiko in bil nasploh v boljši formi kot kdajkoli prej. V preseku vseh štirih plošč v štirinajstih letih obstoja na koncertu niso manjkali hiti Getting away with murder, Scars, Loves me not, Broken home ter prvi in najbolj poznani Last resort. 
 
Petčlanski Incubus so bili predzadnji bend prvega večera. Začeli so s komadom Privilege, posebno magično pa so izpadli “The warmth”, “A kiss to send us off”, nova balada “Love hurts” ter “Nice to know you”. Njihov pevec Brandon Boyd se je z izjavami kot so “I suck” and “I have a lack of guitar playing skills” izkazal kot ne ravno posrečeni povezovalec koncerta, vendar pa je po drugi strani odličen vokalist. Pred komadi so imeli vedno slabo minuto trajajoče introte, kar je verjetno izhajalo iz istega razloga. Oder so zapustili z besedami Danke schon, Austria.
 
Eni najboljših bendov festivala so bili zagotovo Stone sour. Corey Taylor, sicer tudi pevec zamaskirane ameriške metal skupine Slipknot, so v tej zasedbi počuti veliko bolj sproščeno, kar se pozna tudi na glasbi, ki je nekje med žaganjem in melodičnim rockom. Za nameček presenečenja je ta po baladi “Bother” poprijel za kitaro in zaigral “Sweet home Alabama”, akustični del koncerta pa je nadaljeval s prvim hitom nove plošče “Through glass”. Najbolj udarno so izpadli “30-30/150”, “Hell and concequences” in “Reborn”. 
 
Zvezda večera na Rdečem odru je bil drugi dan Marilyn Manson. Lahko rečemo, da gre za posebnega izvajalec v vsej svoji posebnosti, ki se že leta drži njegovega imena. Samooklicani Anticrist Superstar, ki mu je v sredo končno uspelo nastopiti tudi v ljubljanskih Križankah, je koncert začel s hitom iz predzadnje studijske plošče “Mobscene”. Ironično je to, da večino njegovega najbolj poznanega repertoarja sestavljajo ravno priredbe, kot so “Tainted love” in “Sweet dreams”, manjkalo pa ni niti najnovejših skladb “Heart shaped glasses”, “You and me and the devil makes 3”, “The red carpet grave ter If I was a vampire”. Res, da je Manson kot po običaju navrgel nekaj pikrih, ampak to pa je bilo od njegove kontroverzne medijske podobe tudi vse. Pustil nas je celo brez razbijanja inštrumentov.
 
The Smashing Pumpkins so sicer razpadli že pred sedmimi leti, vendar se gologlavi pevec Billy Corgan z bendom, s koncertom nepreklicno vrača na odre. Na stare hite nas je bend spomnil s “Tonight, tonigh”, “Today”, “Zero” ter “Bullet with butterfly wings”. Billy, ki je bil oblečen v papeško opravo, je občinstvu namenil le malo besed, a vseeno ravno toliko, da je napovedal izdajo prihajajoče nove plošče.
 
Med drugim so na festivalu Nova rock nastopili še Pearl Jam, Linkin Park, Me first and the gimme gimmes, The Hives, Mando Diao, The killers, Billy talent, Slayer, Within temptation ter Children of bodom.
 
Domov sem se tako vrnil z zvrhanim košem spominov na zabavne dogodivščine, polnimi ušesi glasbe ter željo, da se prihodnje leto tudi vrnem.
 
Tekst: Klemen Globočnik
Foto: Matic Zorman

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.