Mercury Rev – Essential Mercury Rev: Stillness Breathes 1991-2006

Mercury Rev - Essential Mercury Rev: Stillness Breathes 1991-2006

Mercury Rev – Essential Mercury Rev: Stillness Breathes 1991-2006

2006, V2 / Dallas
 
Ameriški avantgardni pop rock band Mercury Rev, ustanovljen v poznih osemdesetih prejšnjega stoletja v državi Buffalo, v komercialnih krogih poslušalcev ni nokoli doživljal posebnega uspeha, dosti več pohval je prišlo izpod kritiških peres, posebej otoškega glasbenega tiska.
 
Po šestih studijskih albumih in v zadnjem obdobju dveh sountrackih se je diskografski zbirki našla še tista nuja, ki se ji v obdobju zastonjskega pretakanja glasbe z interneta in s tem finančnega padca glasbene industrije ne moremo izogniti. Gre namreč za kompilacijo najboljših stvaritev skozi celotno ustvarjalno obdobje, poleg katere spada še obvezen dodatek v obliki bonus ploščka z neobjavljenimi in prirejenimi komadi. Tako smo priča pestri zvočni paleti, na kateri se med seboj prelivajo tako melanhonično-psihadelični zvoki s primesjo noiserskih izpadov iz zgodnjejšega obdobja, ki mu je prisostvoval tudi ekscentrični frontman David Baker, kot tudi tiste z nekoliko bolj pompozno orkestralnimi aranžmaji, čistejšim in bolj spoliranim zvokom ter raznovrstnim cingljanjem in zvončkljanjem. Miselno poglabljanje in iskanje izvajalcev, ki so s svojim vplivom pripomogli k nastanku (i)zbranih del, nam navrže velika glasbena imena kot so David Bowie, Jane’s Addiction oz. Perry Farell in v določenem obdobju Sonic Youth, ki jih nenazadnje najdemo tudi na spisku zahval.
 
Druga plošča nam v večini ponuja samosvoje premešan akustično-psihadelični cocktail ikon glasbene industrije starejšega obdobja (John Lennon, Neil Young, Nico, David Bowie) ter v manjšini njim lastnih, doslej še neobjavljenih skladb.
 
Jurij Bizjak
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.