Amazing George Michael

George Michael 10

Stadion Plebiscito / Padova / Italija
17.7.2007

Napoved koncerta George Michaela v Italiji? Preveč dobro, da bi bilo resnično? Za take privržence glasbe iz 80′ in 90′ kot sva midva je to izpolnitev sanj. Preprosto morava v živo videti in doživeti predstavo take mega zvezde!

Ob 25-letnici svojega glasbenega ustvarjanja se je George Michael podal na turnejo in 14 let po njegovem zadnjem evropskem obisku je spet stopil na italijanski oder. Vsak, ki je že bil na kakšnem večjem in bolj oddaljenem koncertu, ve, da je to velik zalogaj za enodnevni dogodek. Tako sva se odločila, da se zaupava Concert Freaku, ki organizira celotne aranžmaje. Po šest urni vožnji in nenapovedanem ogledu Padove (beri: izgubili smo se) smo prispeli na cilj. Prvotni kraj dogodka so organizatorji zamenjali en teden pred koncertom, saj po številu prodanih vstopnic ne bi zapolnili tako velikega stadiona kot je Euganeo. V stadion Plebiscito so postavili 57 metrov velik oder, za katerega so potrebovali 700 ljudi in 48 ton materiala.

Ob petih popoldne so se pred vhodom že zbirali goreči privrženci, opremljeni z majicami in trakovi, na katerih se je v roza odtenkih bleščalo ime zvezdika. Kljub temu, da so se vrata vhoda odprla že ob šestih, sva raje še nabirala moči v senčki dreves, bilo je neznosno vroče (38 stopinj!), sploh pa naju je že sama vožnja utrudila. Po zahodu sonca sva se le odpravila v notranjost simpatičnega stadiona, ki je sprejel približno 20.000 ljudi. Na velikih zaslonih se je vrtel dokumentarni film George Michael: A Different Story, kjer je prikazana njegova življenjska in poklicna pot, v kateri so osvetljene tudi slabe strani zvezdniškega življenja. Stominutni film je prikazoval njegovo izgubo partnerja zaradi aidsa, materino smrt in v tabloidnih medijih že stokrat pogretega seksualnega prekrška na stranišču na Beverly Hillsu.

Začetek koncerta je bil napovedan ob 21:30 uri, vendar so nam izkušnje govorile, da se bo to zavleklo še najmanj eno uro. Veliki pop glasbenik nas je presenetil in priskakljal na oder točno ob 22:00 ob spremljavi prve napovedane pesmi Fast Love. Celotni stadion je dvignil na noge, množica Italijanov in majhen delež tujcev so poplesavali in peli z njim hite kot so Too Funky, Father Figure ter Praying for Time. Čudovite animacije na treh ogromnih zaslonih so popestrili z polkrožno pisto, ki je zaobjela VIP prostor. George se je zibajoče sprehajal po njej in tako bil bližje tudi publiki v ozadju. V svojem značilnem plesu, kjer miga z boki v levo in desno, zraven pa načrtovano opleta z rokami, nam je postregel še z novejšimi skladbami, Everything She Wants in Star People. Pravi show pa je napravil s komadom Shoot the Dog, saj se je na odru napihnila 20-metrska lutka George Busha z buldogom, ki ga grize za hlačnico. Sledila je 20-minutna pavza, vendar si nisva upala stopiti niti do WC-jev, saj bi izgubila dobro razgledno točko na sredini dogajanja. Medtem so se na srednjem zaslonu vrtele podobe Johna Lennona in Elvisa Presleya. V drugi polovici koncerta nam je postregel še z Outside, Spinning the Wheel, Flawless, Jesus to A Child, Faith, Amazing ter z I’m Your Man. Ob sebi je imel izvrstne glasbenike, ki so bili razporejeni po treh nadstropjih odra. Obljubljali so tudi neko presenečenje, baje neko znano pevko, vendar tega v Padovi nismo doživeli. Podaril nam je še dva bisa, ter nas začaral s hiti kot so Careless Whisper in Freedom 90.

Verjamem besedam vodiča iz Concert Freaka, ki pravi, da je bil to do zdaj najboljši koncert George Michaela, pa so ga obiskali že petič. Njegove pesmi so mi še tri dni po obisku koncerta odmevale v ušesih. Odprti homoseksualni zvezdnik je italijanski publiki dokazal, da je profesionalec, ki ve kaj dela in to dela z vsem srcem in dušo.

Tekst: Bor Rudel
Foto: Živa Lovšin

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.