Alex Delivery – Star Destroyer

Alex Delivery - Star Destroyer

Alex Delivery – Star Destroyer

 
Pozor, pozor! Prvo obvezno poslušanje tega leta!
 
Alex Delivery so multinacionalni projekt (je Bozic celo slovenska korenina?), ki je s svojim prvencem letos dodobra opozoril nase. Predstavljajte si škripajoč začetek, kvazi folk, zlomljen rock oziroma karkoli že slišimo v prvih nekaj minutah. In ko se enkrat navadiš na potek, se obenem po dveh minutah in pol vprašaš, kaj sploh bodo še počeli nadaljnjih sedem minut. Vokal se umakne, bobni tudi, nekaj minut slišimo samo še elektronsko sekvenciranje in skeniranje, nato pa okoli petih minut prigalopirajo konji in zadeva se sprovede v neusmiljen krautrock, ki ropota in se opleta kot, da je sodni dan. Sledijo efekti, medtem ko ostane ritem čvrst in v tej dimenizji se Alex Delivery približujejo biomehaničnem kolektivu Can. V zadnji tretjini ga začenjajo celo malo improvizirati in se v sklepni minuto vrnejo na začetek. Vokalni začetek, dolgi inštrumentalni del ter spet vrnitev na začetek je formula, ki kar kriči po progresive rocku – in to po tistem najhujše vrste iz sedemdesetih, a hvalabogu Alex Delivery ostanejo prizemljeni ter odnehajo pri meji desetih minut. Ampak to je šele začetek oziroma prvi komad imenovan Komad.
 
Na splošno je album sestavljen iz treh daljših, skoraj že epskih komadov, ki jih vmes prekinejo krajši zapisi. Le-ti zaradi svoje kratkosti skoraj že delujejo kot interludi, torej le kot vezivni členi in v družbi ostalih treh »kompozicij« skoraj ne vzdržijo naziva komad. Zmagovita formula Komada se še enkrat ponovi v Milanu, kjer nas spet najprej čakajo ženski/moški vokali, ki se nato pretopijo v lahen drnec, v pravi motorik ritem. Sledi kozmični kraut ter kulminacija v vrhunec, ki se pojavi okoli šeste minute in pol. Na koncu je chill out, coming down z musique concretom in klasičnimi inštrumenti. Iz Milana, se preko kratkega in karnevalskega Scotty Star Destroyer prevesi v Sheath-Wet, v zadnjo epsko stvaritev na Star Destroyerju. Tukaj se Alex Delivery pustijo nositi in peljati z minimalnimi spremembami vse do nekje sedme minute. Ko počasi že zaidejo, se pri sedmi minuti pojavijo konkretni bobni, ki razpuščeno gmoto speljejo v bolj fokusirano smer. Bobni poživijo zvok in komad suvereno pripeljejo do enajste minute.
 
Krautrock, artrock, folk, musique concrete in še kaj lahko slišimo na tem vznemirljivem prvencu. Elementi so znani, a spravljeni v tako kombinacijo, da bi lahko rekli, da gre za nekaj novega. Perfektno to še ni, ker se včasih skupina v svoji igri preveč zaigra ter pozabi na »delo«, a kljub temu je Star Destroyer eden izmed najbolj zanimivih in najboljših albumov letošnjega leta.
 
 
 
Na tej strani lahko slišite celoten Star Destroyer!

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.