Zbor neodvisnih založb v Rdeči Ostrigi

Zbor neodvisnih založb v Rdeči Ostrigi

Zbor neodvisnih založb v Rdeči Ostrigi

Škofja Loka / Rdeča ostriga
28.06.2007
 
Lani je Rdeča Ostriga praznovala deseto obletnico delovanja in ob tej priložnosti pripravila enotedenski festiva,l v okviru katerega se je zgodil tudi prvi mali festival neodvisnih slovenskih založb. Letos je bila obletnica delovanja malo manj okrogla, kar pa še ni bil razlog za to, da bi ne bil organiziran festival. Četrtek, 28. junij je bil rezerviran za predstavitev neodvisnih glasbenih založb II.
 
Za Ostrigo so aktivisti tega MKC-ja že kar nekaj časa nazaj začeli urejati okolico. In to jim je končno tudi uspelo do te mere, da se je dogajanje letos že kar nekajkrat preselilo ven. Prostor je razdeljen na koncertno prizorišče, šank in terasice, kjer so se tokrat nahajali štanti založb. Svoje plošče, majice in drug merchendise so razstavile in v nakup obiskovalcem ponudile Moonlee records, On-parole prod., Cela Pametna Založba, Društvo Kapa, Bum records, God Bless This Mess rec. in domača Chill Pill99.
 
V začetku je bilo mišljeno, da bo vsaka oz založb predstavila po enega varovanca, kasneje pa je bilo število le-teh malo okleščeno in smo bili deležni le petih bandov. Med tem, ko so obiskovalci počasi začeli kapljati v Ostrigo je že začel igrati prvi band – Primorci Mosaic, predlog Cele Pametne Založbe. Nadaljevali so kranjsko-ljubljanski pukerji Drek U Pest kranjske založbe Bum Records, škofjeloška Chill Pill99 pa je predlagala Obduction. Nato smo se kar se tiče porekla bandov preselili bolj vzhodno, k instrumentalnim Y (God Bless This Mess)in metalcem Vulvathrone (On-Parole prod.).
 
Če naj bi za indie založbe hkrati z njihovo neodvisnostjo od velike mašinerije glasbene industrije veljalo, da skrbijo za »drugačno«, ne mainstream, alterantivno glasbo, potem smo lahko načeloma z izborom bandov na festivalu zadovoljni. Z eno pripombo. Pri popolnoma vseh bandih je šlo za kitarske žanre, kar daje nekoliko napačen vtis o indie sceni, ki je bistveno bolj heterogena. Najbrž je največji problem festivala premajhna odmevnost, premajhno število udeleženih založb in posledično premajhna raznolikost. Ideja festivala je dobra in vredna podpore, v naslednjih izvedbah pa bi bilo gotovo treba zadevo razširiti.
 
MojcA SelaK

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.