The Ponys in Podžlejbn v KUD – u

ponys_kud_1

KUD France Prešeren, Ljubljana, 1. 6. 2007

Vstopnina: 12 €
 
Post-punkersko hardrockovski (in še kakšen) večer je dostojno zastopal svoj žanr v koncertnem dogajanju okrog Križank ter trnovske cerkve; na eni strani lepi Toše, pred verjetno precej polnimi Križankami, na drugi pa The Ponys iz Chicaga, ki so jim pomagali nabrisani mladci Podžlejbn. Z drugimi besedami: imeli ste izbiro. Na katerega konja ste stavili je pa stvar okusa.
Čeprav je bila dvorana bolj zapolnjena le pri ameriških kopitarjih, bi si tudi glasbeniki iz Dolenjskih Toplic, glede na pokazano, zaslužili kak par ušes ter oči več pod odrom. Res je sicer, da ne gre za znano, še manj pa profesionalno skupino, je prav pomanjkanje slednjega njihova glavna prednost: posrečena spontanost, mladostniška energičnost, poskočnost in poštenost so me prepričali. Dodatno težo jim da lasten repertoar skladb, tako da jim lahko zaželim le vse dobro v prihodnosti.
Reverba polni The Ponys pa so prišli predstavljat novo, z garažnim ritmom podprto in plavajočim vokalom ter psihadelično/atmosfersko kitaro zaključeno ploščo Turn The Lights Out (Matador, 2007), kar jim je dostojno uspelo – v sredini nastopa so se pa za pospešitev tempa poslužili še kakšne starejše skladbe. Začetne nedostopnosti ter rezerviranosti so se sicer znebili komaj v drugi polovici, kljub temu pa je njihova vizija na trenutke psihadeličnega punk-rocka, ki se trdno oprijema kalupa, ki so ga definirali Joy Division in njim podobni, še prej pa kakšni izmed predstavnikov angleške punkerske revolucije konec sedemdesetih, izzvenela prepričljivo.
Mogoče so bili le malo prekratki. Trojica albumov je dovolj širok repertoar, da bi lahko slabo uro in pol trajajoč nastop podaljšali za kako dobo ali dve.
 
tekst in foto: Matjaž Jaušovec

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.