Planet Priredba

Priredba002_jun07

Festival Priredba, 22. in 23. junij
Preluk, bližina Rijeke, Hrvaška
vstopnina 100 kn za dva dni v predprodaji, 150 na dan festivala
ljudi precej, ozračje veselo in prašno

Reški d’n’b crew masa:kru in RiRock sta letos polkrožno parcelo v Preluku, kraju ene ulice (Ulice Preluk), za dva večera premierno spremenila v živahen festival, poimenovan Priredba. Tematsko so organizatorji dogajanje razdelili na dva večera, prvega hiphop elektronskega (prevladujoče d’n’b-jevskega) in drugega reggaejaško rokovskega. Glavna imena festivala so bila Pendulum & MC Verse in Bad Company pvi dan ter Nomeansno in Zion Train drugi.

Festival je v petek popoldan po uricah kopanja in uvodnega popivanja na parkirišču pred še zaprtim prizoriščem odprla skupina Disco’n’Action, domačini, ki spretno kombinirajo tradicijo (zvok kitar) s tehnološkim napredkom. Opisujejo jih s hard core techno punk industrial trance funk hypno house hop bendom, kar pa nima veliko smisla. Recimo raje, da je peterica fantov glasbeno dobro podkovana in ji ritma in kemije ne manjka.

Sledila sta reperja Ajs Nigrutin & Timbe iz Beograda, močno spominjajoča na hrvaška Bolesna braća. Popularnost hiphoperjev, ki ju hrvaški mediji ne marajo, srbski pa sovražijo, se je pokazala že na nastopu v Zagrebu, kjer sta privabila 1200-glavo množico, definitivno potrdila pa na Priredbi.

Pred prvima zvezdama večera je množico ogreval domači DJ Sven Nalis, ob pol enih pa nas je poneslo na planet Pendulum. Avstralsko-britanska zasedba je trenutno eno največjih imen d’n’b scene – njihova glasba osvaja glasbene lestvice in polni klube po vsem svetu. Na Reki je nastopil El Hornet, eden izmed treh producentov/DJ-ev, ki sestavljajo zmagovito kombinacijo. Na mikrofonu ga je spremljal prav tako veliko ime MC-janja, MC Verse. Skupaj sta množico, med njimi tudi nekaj Slovencev, spravila v delirij. Resnici na ljubo pa je treba priznati, da se feni vznemirijo že ob misli na to, kdo stoji za gramofoni. Vseeno, the civilisation on this small planet was rocked…

Sledil je še nastop Britancev Bad Company in Zagrebčana Funk Guruja z vizualizistko Mayo, a o tem ne vemo prav nič, saj je bila glava preutrujena, da o nogah ne govorimo. Tudi sobotni del festivala smo na račun odkrivanja samotnih zalivov in namakanja v slani vodi preskočili. Gotovo pa je eno – Priredba je odlično prestala krst in ne bi se branili ponovitve naslednje leto.

Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.