Paradise lost – In Requiem

Paradise lost – In Requiem

Paradise lost – In Requiem

2007, Century Media / Dallas
 
Nov studijski izdelek, in sicer enajsti po vrsti teh začetnikov doom metala se je tokrat znašel doma v kompromisu starega ter novega. In Requiem je album, ki ga etiketira ‘gotika’, ampak takoj po drugi strani so še vedno neki elementi zgodovine benda, ki je v svojem več kot poldrugem desetletju aktivnosti preigral ‘svašta’.
 
Bend, poimenovan po delu slovitega angleškega poeta Johna Miltona, je tokrat spravil skupaj odličen album, ki mu manjka za večjo prepoznavo tista kapitalistična naravnanost potrebe po masovnih hitih, ki ponavadi prodajo album. Prvi single (The Enemy) je sicer lahek za uho, vseeno pa to ni tista lahkotnost, namenjena širši publiki. Člani skupine ostajajo zvesti svoji prvinski naravi in nagonu uporabe inspiracije momenta ter plavanju v morjih različnih podžanrih metala. Mogoče je na tem albumu nekaj manj tistega njihovega latentnega pridiha elementov elektronike; so pa očitno tudi na tem področju uporabili nek kompromis, s katerim je doseženo to, da lahko njihov pevec Nick Holmes nekoliko bolj variira s svojim vokalom in se predstavi kot vokalist, ki bi lahko v svoji karieri dosegel veliko več, kot je. Kljub vsemu – stvar zažiga! Definitivno za vse njihove stare oboževalce in možnost za tiste sveže, da pridejo nekoliko bližje koreninam benda. Atmosfera tega albuma je dobesedno do konca nabita s poživljajočo melanholijo, ki prebuja čustva, na katere nato pretijo množični kitarski rifi dvojice kitarskih akterjev. Do perfektnosti manjka le malo… Mogoče nekaj več distorziranih ritmov in kakšen nekoliko večji hit, ki bi pripomogel k prepoznavi… Paradise lost s tole plato resnično prikažejo izgubljen paradiž in iskanje le tega, da bi se končno našla harmonija korenike s sadežem. Kot vsi dobri glasbeniki so tudi oni spoznali, da se prihodnost skriva v zgodovini in to tudi ustvarjajo ter pišejo!
 
Ko smo že pri definiranju časa… Skupino čaka jeseni kar intenzivno nastopanje po evropskih odrih in pa ameriška turneja s skupino Nightwish, kjer bodo nastopali kot njihov support-band! S časom bo njihovo delo izpadlo le boljše. Definitivno ena od izdaj leta! Prisluhnite!
 
 Erik Božič
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.