‘Gremo do Pal, na Njoki festival!’

2007_06_20_njoki07_01

3. Njoki Summer festival
Ajdovščina / športno rekreacijski center Pale
22.-23. junij 2007
Vstopnina: v predprodaji 20€ (1 dan 12€); na dan festivala 25€ (1 dan 15€)
 
»Festival dobre glasbe, druženja, športnih iger, kulinaričnih užitkov in pozitivne energije!«
 
Vse to in še marsikaj več je bilo najti na letošnjem že tretjem zapored Njoki Summer festivalu v Ajdovščini, natančneje v Palah. Njoki Summer festival ni festival, kjer je cilj obiskovalcev se napiti in nato po možnosti odspati večji del dogajanja, da o »tigru« naslednji dan ne govorim. Njoki Summer festival je dobesedno to, kar nam organizator obljublja že z najavo le tega. Tu najdemo dobro, enkratno, čudovito glasbo, ki je povezavana tistim uživaškim, relaksantnim dvodnevnim druženjem ob reki Hubelj v ajdovskih Palah. Da o kulinaričnih užitkih sploh ne govorim, saj so prav ti sestavni del festivala – tradicionalni njoki! Slovenija premore vsako leto vedno več festivalov, a dvomim da se kje najde tak festival, kjer je moč najdi toliko pozitivne energije. Pred nami je bil lep sončen, vroč, glasbeno raznolik konec tedna.
 
Priznam, da sem letos komaj čakala, da se zopet vrnemo na »kraj lanskoletnega zločina«, kjer smo se imeli vsi noro, najboljše, kjer smo sklenili nova prijateljstva, izboljšali stara in še bi lahko naštevala. Vse to pa je bilo povezano z odlično glasbo, ki pa je tudi tokrat ni manjkalo, saj so poskrbeli za pestro glasbeno dogajanje. Tako nas je v petek zabavalo kar šest glasbenih skupin iz Slovenije, Hrvaške, Francije ter Nemčije na čelu z poskočnimi fantje in že tradicionalne himne Njoki Summer festivala.
 
Na svoj račun so tokrat prišli ter otvorili zmagaovalci predizbora za Njoki Summer festival in tako dobili možnost, da se predstavijo tudi širši publiki – Banditi. Melodičen punk rock iz Idrije, stilsko dodelan, odbit nas je ponesel v vroč večer, katerega je nasledila kraljica hrvaškega trip hop, hip hopa Diyala. Kraljica hip hop podzemlja nas je s svojim DJ-jem ponesla sicer v malce drugačne vode, kot smo jih vajeni na tem festivalu. Nekaj več pozornosti pa so prejeli francoski latino rockerji Mala Suerte, ki so s svojo predstavo, showom na odru privabili maloštevilčno publiko predse ter jih ogreli do ravnopravšnje meje s svojim razgibano-dinamičnim nastopom. Lahko bi rekla nekakšni headlinerji večera pa je bila skupina Harmful iz Nemčije, ki se lahko ponaša z bivšim basistom kultne zasedbe Faith No More. Malce umirjeno, utopično vzdušje, vendar še vedno profesionalno izveden nastop. Overflow – prav zaradi njih se je marsikdo ta petek odpravil v Ajdovščini. Skupina, ki je pustila v zadnjem letu ogromen pečat pri slovenskih poslušalcih te glasbe. Upravičeno! Kdo se lahko upre tem ritmom melodičnega punk rocka, ki v živo zveni še bolje. To so fantje upravičeno dokazali z zadnjim albumom »Live at…Parties«. V enournem poskakovanju na odru ter pred odrom so izveneli marsikateri hiti prejšnjih albumov, vse od Get Away, Dore, You’re Angry, aktualnega singla Swallow, kultne Pičke, singalonga Wasted, Ebony & Ivory… To je skupina, ki jo je res potrebno videti ter doživeti v živo. Skupina, ki nas bo v bodoče še prijetno presenečala na domačih ter tujih odrih širom Evrope. Da pa smo petkov večer, noč karseda primerno zaključili so nas zabavali trboveljški dirty skajevci Red Five Point Star, ki se lahko še vedno pohvalijo z njihovim odličnim debitantskim albumom In Color izdanem v letu 2005. Zmes jamajških ska ritmov je bila popoln zaključek petkovega večera., kjer smo se skoraj vsi pošteno naskakali, naplesali ter predvsem zabavali na račun odlične glasbe še boljših glasbenih skupin širom Evrope.
 
Po nekoliko vetrovnem jutru, ki je zagodel organizatorjem smo se prebudili v sončno, vroče dopoldne. Dolgčas nam zagotovo ni bilo, saj je bilo poskrbljeno za marsikatero dogajanje v okolici prizorišča. Vse od turnirja trok v košarki, breakdance showa, skate parka, jam odra, grafitiranja, raznih stojnic pa vse tja do Jungle park-a ob reki Hubelj. Športni spektakel dneva pa je bil zagovoto 4cross po adrenalinski progi. Ves ta čas pa seveda ni manjkalo dobre glasbe, ne glede kjerkoli si bil. Tistim, ki pa ta dan aktivnosti niso bile preveč po godu, za tiste pa se je letos našel pravcati raj z elektronsko glasbo v chill out zone.
 
Točno ob dvajseti uri zvečer so drugi, zadnji dan festivala odprli še druga skupina iz Njoki Summer predizbora, skupina Noise of Silence. Poskočni četverec iz Kočevja je uspešno otvoril drugi dan festivala. Melodični punk rock z vidnimi vplivi kalifornijskih fat skupin me je presenetil nadvse pozitivno, zato se ni bati če jih boste v prihodnje zasledili še na marsikaterem odru. Kot drugi so nastopili že znanci slovenskih odrov in sicer Red Lights Flash iz štajerskega Gradca. Štiričlanska zasedba je tudi tokrat, ne glede na število zbranih pod odrom svoj nastop izvedla korektno ter nam tako predstavila nekaj hitov še vedno aktualnega albuma Free iz leta 2004 ter nam tako postregla z udarnimi, dinamičnimi, strastnimi, jeznimi ritmi Red Lights Flash ter popolnim zaključkom s komadom Past Soul. Trio The Mighty Roars prihaja iz Londona ter se lahko pohvali z različnimi sodelovanji zvenečih imen glasbene industrije. Posebnost trojca je mogoče basistka ter pevka Lara, katera pokaže, da je lahko tudi v tem poslu glavna gonilna sila banda ženska. Nekakšna mešanica indie glasbe ter punk rocka pri meni mogoče ni pustila večjega efekta, vendar pa je prepričala zbrano množico pod odrom, ki se je že ogrevala za glavne zvezde večera – The Skatalites. Ja prav ste slišali! The Skatalites. Skupina, ki je sceni že od daljnega leta 1964 je še vedno aktivna kljub svoji starosti in je lahko vzor marsikateri glasbeni skupini, saj še vedno kljub svojim letom na odru oddajajo pozitivno energijo. Lahko bi rekli, da so The Skatalites skupina, brez katere reggae nebi obstajal. Zmes tradicionalnega jamajškega ska-ja, rock steady-a ter reggae-ja iz Kingstona je prepričala prav vse. Prizorišče pred odrom se je napolnilo do zadnjega kotička in prav vsi smo zaplesali v ritmih njihove glasbe. One Love, one The Skatalites! Organizatorji si skoraj nebi mogli izbrati boljšega headlinerja festivala, kot so prav oni The Skatalites. Tako so Pale vsaj za tistih devetdeset minut kvalitetne, tradicionalne glasbe iz Jamajke doživeli prav tisti čarobni čar jamajških zvokov. Res odlično! Tudi v soboto ni manjkala himna Njoki Summer festivala, ki je v zadnjih dveh letih pustila tak vtis, da si jo prepreva že marsikdo. Kljub pozni uri pa sta bili pred nami še dve skupini in sicer splitski The Beat Fleet ter ljubljanska Srečna Mladina. Nadvse presenečena sem bila, da je publika vztrajala še vedno ter se tako prepustila užitkom balkanskega hip hop rocka skupine T.B.F. ter ene in edine Srečne Mladine, ki me vedno znova preseneti, saj s svojo glasbo prepričajo prav vse dvomljivce tega glasbenega žanra.
 
Tako, za nami je bil že tretji (tokrat lahko že rečemo tradicionalni) Njoki Summer festival, ki je na dobri poti postati eden največjih, če ne celo največji glasbeni festival v Sloveniji. Še enkrat hvala vsej ekipi, organizatorjem tega festivala za res popoln konec tedna v Ajdovščini in ja, vidimo se drugo leto!
 
»Gremo do Pal, na Njoki festival!«
 
Monika Klinar
Foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.