Amateur God: »Managementu Marilyna Mansona je bilo ponujenih 5 do 6 skupin in so se odločili za nas.«

Amateur God: »Managementu Marilyna Mansona je bilo ponujenih 5 do 6 skupin in so se odločili za nas.«

Amateur God: »Managementu Marilyna Mansona je bilo ponujenih 5 do 6 skupin in so se odločili za nas.«

Priložnost, ko je Primorski dvojec z gostom nastopil kot predskupina enega najbolj pričakovanih glasbenikov letos, kar kliče po intervjuju. Amateur God, Neversun, projekt El Soter… o vsem tem je tekla beseda z Blažem Erzetičem, krivcem za vse tri naštete reči.

Začniva kar s koncertom to sredo. Kako je prišlo do nastopa Amteur God kot predskupine Marilyna Mansona?

Dobil sem e-mail s strani Igorja Vidmarja, ki me je spraševal, če sem zainteresiran za nastop. Baje, da je bilo managementu Marilyna Mansona ponujenih 5 do 6 skupin in so se le-ti odločili za nas.

Kakšen vtis vam je pustil koncert, glede na to, da so vas skoraj spodili z odra?

No, niso nas spodili z odra. Probleme smo imeli s tehnično in organizacijsko ekipo Marilyna Mansona. Enkrat so nas zaprli v backstage (ko je imela skupina tonsko (brez Briana, jasno)), potem so nam omejili gibanje, potem so nas spodili (skupaj s fotografi) iz rezerviranega prostora za ogled koncerta, … Naš manager, sicer vodja Rock Vibe Music Promotion, je bil zgrožen nad tem odnosom in je rekel, da kaj takega še ni videl. Tudi organizator Igor Vidmar je bil zelo nejevoljen zaradi takšnih odnosov.

Vseeno vidite zadevo kot pozitivno izkušnjo?

Absolutno ja. Nadvse smo bili veseli povabila. Tudi publika se je relativno pozitivno odzvala na nas, še posebno, če upoštevamo, da so ravno predskupine tisti del koncertov, ki so najbolj na udaru in so večkrat deležne kakšne steklenice v glavo ali pa vsaj žvižgov, ne glede na njihovo kvaliteto glasbe. Sicer je to jasno, saj imajo pred seboj publiko, ki ni prišla gledat njih.

Kako to, da sta na ta nastop povabila tudi Danijela Cotiča na kitari?

Iz vsaj dveh razlogov: prvič, ker smo hoteli našo glasbo prirediti v bolj udarno zvenečo in jo bolj približati trši-rockovski preobleki in drugič, ker nam je delovala prijetno ideja povabila oz. združevanja glasbenikov, saj se s tem razširijo sodelovanja, odmevnost,… Sploh pa so Veto skupina, ki si zasluži nekaj pozornosti.

Nameravate sodelovati tudi v prihodnje?

Ja. So nas že povabili, da bi skupaj naredili eno skladbo za njihov novi album, ki ga pravkar pripravljajo.

Glasba Amateur God je bila označena za pop-industrial. Bi se strinjal s to oznako?
Se moram, ker sem jo jaz tako označil. Kako bi jo pa ti?

Ne vem. Ponavadi se bandi sami niti nočejo sami predalčkat, ko pa to stori kdo drug, jim pa ponavadi povedano ni najbolj všeč. Sicer pa niti nisem tako zelo doma v elektronski glasbi, da bi lahko ocenila.

Jaz tudi. Kar poslušam je sicer zelo raznoliko, elektronika je pa v manjšini.

Zadnji dve plošči sta bili izdani pri založbi Black Rain. Kako je prišlo do sodelovanja s to nemško založbo?

Čisto preprosto. Poslal sem demo in jim je bil všeč. Na našem sredinem koncertu sta bili zadnji dve skladbi tisti, ki sta bili na tem demo posnetku. Založba ima sicer zelo spoštovan renome, vendar bomo naslednje zadeve delali z založbo, ki sem jo jaz letos prijavil – Neversun Records.

Neversun se pojavlja kar pogosto na spletni strani… tudi pri drugih tvojih projektih. Že dolgo sodeluješ z Neversunom?

Pravzaprav je Neversun moj portal in sem ga jaz postavil. Potem so se mi pridružili člani bivše Vampyrije in smo skupaj postavili forum, ki je baje zelo lepo zaživel. Moj namen tega portala je bil, da se naredi nek "navidezni" darkerski/alternativni center za srednjo Evropo, ki bi združevala Slovenijo, Hrvaško, Madžarsko, Avstrijo in severno Italijo. Kot zgleda, se je to obneslo. Jaz sem skrbel za novice in recenzije, ostali fantje pa so zelo pridno organizirali darkwave večere, večinoma v CH0. Tako se je Neversun začel razvijati kot komuna. Moj namen je bil že v njegovih razvojih, da bi postal tudi založba. Letos sem jo pač tako prijavil kot dodatno panogo v moji firmi in bomo začeli z mojim stranskim projektom El Soter.

Plošča pri projektu El Soter naj bi bila izdala naslednje leto. Klavir in elektronika kajne?

Niti ne. Bolj kitare, analogni bobni in elektronika. Pa moj vokal za spremembo. Album naj bi izšel to jesen.

Ampak na strani omenjaš "an Italian classical pianist"…

Ja. S Caterino Croci sva sicer spravila skupaj nekaj skladb, ampak to je bilo po naročilu. Po tem nisva nadaljevala sodelovanja, čeprav sva bila kao tako domenjena. Nič hudega.

Greva nazaj na Amateur God. Predvidevam, da ti delaš večino glasbe? Kakšno vlogo ima pri ustvarjanju Helena? Sicer igra violino kajne?

Vso glasbo in produkcijo prevzamem jaz. Ona samo poje. Tako je izrazila željo in meni je čisto prav. Violino igra na drugem albumu, pa tudi v živo je igrala intermezzo s tem inštrumentom.

Glede na to, da sta oba iz Nove Gorice, predvidevam, da Amateur God pozna tudi italijanska publika? Kako je kaj z nastopi pri nas in v tujini?

Nastopov imamo zelo malo. Upam, da bomo lahko kaj več na odru letos. Sicer so meni bolj všeč klubske scene in bi se s tem še malo ukvarjal. Italija je totalna kriza kar se tiče glasbe v živo. Edino kar pri njih "pali", so cover bandi. Manjše skupine imajo nadvse omejene možnosti za nastope.

Kaj pa drugod? Morda glede na to, da je Black Rain iz Nemčije?

Nemčija je sicer bolj udarjena na EBM. Praktično en štanc, ki je namenjen plesnim zabavam. Naša glasba je zahtevna glede ritmov, kompozicije in atmosfere. Jasno nezanimiva za širšo publiko, vendar pa požela zelo dobre odzive med glasbeniki in izkušenimi kritiki. Sicer jaz raje preživljam čas v studiu in nisem niti iskal kakšnih igranj okoli. Zdaj bi pa rad malo nadoknadil to odsotnost.

Še plani v bližnji prihodnosti? Z Amateur God in/ali drugimi projekti?

No, za začetek je El Soter, za katerega moram še pripraviti video, saj je bila moja želja, da bi album vseboval CD in DVD. Na čemur pa sem pred kratkim začel delati so remixi AGja, na katerih bodo delali Vigilante, Lamia, IWR ter drugi glasbeniki, kot tudi naše priredbe, kot so na primer komadi z drugega albuma, le s Heleninim glasom.

Veliko uspehov, pa hvala za tvoj čas.

MojcA SelaK
Foto: spletna stran Amateur God

www.amateurgod.com
www.myspace.com/amateurgod
www.myspace.com/elsoter
www.neversun.net
www.rockvibe.com

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.