Turku Romantic Movement v Postojni

turku_romantic_movement_jazzy_3

Kdaj: petek, 4.maj ’07
Kje: Klub glasbe Jazzy, Postojna
 
 
Finska indie rock skupina Turku romantic movement se je v okviru evropske turneje prišla spet pokazat v Slovenijo in njihova pot se je ustavila tudi v Postojni. Noise & confusion je nov izdelek, ki nam prikaže Turkuje v novi, sveži luči finskega rocka – nenazadnje so Finci zapriseženi metalci in hard rockerji. Tokratna turneja je potekala v unplugged verziji, kar njihovim songom doda večjo vrednost izvrstnih besedil in intimnosti glasbe.
Pred koncertom je bila krajša pressica, oziroma predstavitev samega koncepta benda, novega materiala. Še posebej sta se fanta ustavila pri Eurosongu (ki letos gostuje pri njih) in naši Alenki s svojim soft porno videospotom. Kontroverzno, vendar še kako resnično!
Pete in Rami že svojo podobo delujeta temačno in himovsko, mensonovsko. Rami kot glavni vokalist sprehaja svoj register od nizkega (kjer je neverjetno podoben Urbanu – Laufer) do visokih leg, kjer iz njega prihaja gnev in nemoč. Besedila so socialna, politična, ukvarjajo se z aktualno tematiko 21. stoletja, ljubezenska.
Seveda sta s Petejem v duetu precej ekvivalentna v vlogah, ko se grejo unplugged. Pete dobro parira z bekvokali in drži harmonijo songov v pokončni legi.
Turku romantic movement je odličen finski bend, ki obvlada oder in prostor med njim in publiko. Nastop je razgiban in simpatičen, saj fanta velikokrat izkoristita sprehod v publiko. Unplugged koncert tako velikokrat ne izgleda kot tak – statičen; ampak ravno nasprotno.
V uri rednega programa je sicer maloštevilen živelj dobil še bis, kjer smo doživeli tudi celo en finski komad, ki je meni deloval zelo simpatično. Čeprav je finščina nerazumljiv jezik – tudi pivo se ne reče podobno jezikom, ki jih obvladam.
Komadi se gibljejo od romantičnega, zasanjanega indie-ja do bolj jeznih in neposrednih komadov. Z interpretacijo navdušijo in songom tudi vizuelno vlijejo tisti pravi feeling, ki prežema komad.
Avtorja pesmi sta obadva, predvsem Rami pa se je ukvarjal s produkcijo albuma in ji dal pravo rockersko (finsko) masko.
Eden boljših koncertov zadnjega časa!!!
Obljubila sta, da se jeseni vrneta v Slovenijo, tokrat s celim bendom – kot sama pravita so s celim bendom tisti pravi Turku romantic movement, ki na odru žge do kraja, do jaja. Če citiram Ramija: Inhaling splinters … again!
 
 
 
Set lista:
1. Napalm Nation
2. The Classic
3. Orson Welles
4. Sonic Redemption
5. Everything or
6. The Pigs (of Gadara)
7. European Dream
8. Techno Revolution
9. Sweet Taste of Love

10. Generation Updated
11. Animals / TV Eye
12. Mä haluun olla sun koira (I wanna be your dog)
 
 
 
            
                                                                               
                                                                     tekst: Dragan Babuder
                                                                    foto: Nataša Djekanović
 
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.