Springseven malo preko meje

springseven07_01

Springseven festival
Avstrija / Gradec
16.-20.05.2007
 
 
Spring festival, letos ljubkovalno poimenovan Springseven, je potekal po klubih Gradca – prestolnici avstrijske Štajerske. Že samo ime pove, da poteka že sedmo leto, odkar so se trije navdušenci zbrali in odločili, da oživijo mesto. To so naredili zelo uspešno in danes se Spring Festival lahko pohvali kot eden večjih festivalov elektronske umetnosti in glasbe v Avstriji.
 
Festival se je začel že v sredo, vendar se je naša ekipa zaradi delovnih obveznosti preko meje odpravila v petkovih popoldanskih urah in po hitrem prestopu meje smo se znašli v nemško govorečem mestu s slovenskim imenom. Center festivala je bila futuristično moderna zgradba imenovana preprosto Kunsthaus. Poleg te je bilo po celem mestu še približno 10 prizorišč, odvisno od termina. Za povezavo med njimi je v nočnih urah skrbel nadvse simpatičen kabrio bus, na kateremu se je z veliko razliko od klasičnih busov tipa nabijanje Veseljaka poslušalo moderne elektronske ritme. Ob našem prihodu v Kunsthaus smo najprej izvedeli, da vstop v najbolj aktualen klub Dom im Berg ne bo mogoč do najmanj druge ure, ker je bil že poln. Ni nam preostalo drugega kot testiranje Kabrio busa in odhod v klub številka dve, t.j. PPC. Na splošno je prva noč potekala geometrijsko gledano v krogu. Iz Kunsthaus-a v PPC, iz tam v Postgarage, nato v jutranjih urah v famozen Dom im Berg ter kot zadnja postojanka zopet PPC. Na popotovanju je imel glavno vlogo že omenjeni Kabrio, ki je dejansko zelo pripomogel k super vzdušju festivala oz. mesta. Zaradi velike zasnove festivala je bilo nemogoče videti vse in verjetno se je domače ljudstvo bolje pripravilo na obisk. Nadebudni Ljubljančani, prvič na festivalu, pa smo želeli videti vse in se prepustili naključnim DJ-jem. Prevladovali so eksperimentalno elektronski ritmi iz vseh vetrov, največ je bilo avstrijskih in angleških DJ-jev. Na odrih so se poleg obveznih in zelo dobrih vizualizacij občasno pojavili tudi MCji.
 
Sobota je bila zadnji dan štiridnevnega festivala in obisk je bil neprimerno manjši. Kljub omenjenemu je bil Dom im Berg poln, zato smo se odločili za petkovega favorita PPC. Zelo prijeten klub, s prav nič prijetnim majhnim Heinikenom za 4 €, je nudil dva floora s pestro ponudbo. Zaradi opazno manj ljudi se je plesna aerobika zelo razživela, med gosti pa je bil moč videti tudi ‘našega’ JAMirka.
 
Poleg festivala vrednega ogleda pa Gradec, kot univerzitetno mesto nudi tudi veliko mlade energije z bogato zgodovino in presenetljivo modernostjo.
 
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Timl

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.