Šank Rock – Senca sebe

Šank Rock - Senca sebe

Šank Rock – Senca sebe

Založba: Dallas records, marec 2007
 
Album je postal pričakovan tisti trenutek, ko je v skupino prišel novi kitarist Roki Petkovič. Jasno je bilo, da ga niso vzeli le za preigravanje starih komadov, v njem so videli tisto nekaj rockerskega, kar so z leti počasi izgubljali.
Že dolgo od tega so Šank rock na tržišče vrgli single Dam ti vse, ki so ga podprli z videospotom. Komad je bil zelo uspešen in je nakazoval smernice Šank rock na novi plošči.
V zgodovini te skupine je dobršen del zaznamoval njihov baladni opus, ki so ga nekaj mesecev kasneje obogatili z Dej se mal nasmej.
Počasi je začelo dišati po albumu – skupina se je zaprla v studio in največje fene rajcala s posnetki snemanj na njihovi strani. Kot največji ‘tease’ je bil tukaj firbec, kaj bo v skupino prinesel Roki Petkovič – oblikovala sta se dva pola. Zuljanisti in Rokerji …
 
Album Senca sebe je v zgodovini Šank rocka prelomen – končala se je Zuljan era in skupina je dokazala, da zna narediti zelo dober izdelek. Po toliko letih jim je uspelo tudi, da niso postali ‘trade mark’ in se še vedno največ zanašajo na kvalitetno igranje, vse ostale marketinške blamaže in mahinacije jih ne brigajo preveč.
 Mogoče nosi album simbolen naslov – Senca sebe … da so zdaj drugačni – kar nedvomno so. Roki je s svojimi kitarami in stilom igranja prinesel v bend duh rockerstva in bolj umazanih zvokov. Skupina je v zvočni sliki postala bolj surova, več je hudih rockerskih rifov, ki komad peljejo naprej, ki jih v zadnjem času polpretekle ere Šank rocka ni bilo več moč zaslediti. Ta rockerski rif krasno pelje celotno muziko naprej. Kitare niso več prvolinijske. Glasba deluje kompaktno.
Album pa deluje tudi bolj neposreden in ni nekakšen produkt izumetničene sodobne produkcije, ki zvok na ploščku naredi tak, da mu bend ni kos v živo. Tukaj je zvok pristen in podoben sliki Šank rocka na odru.
Pri nastanku plošče je vidna vloga celega benda pri ustvarjanju – poleg benda je veliko besedil prispevala Bojana Uranjek, ki pa je že leta aktivna kot tekstopiska.
Uvodni song Nebeška vrata v začetku nekoliko spominja na Aerosmithovo Taste of India. Prežema jo orientalen, turcizmov poln feeling. Zanimiv pristop …
Tudi za Nekaj pod kožo in Nedolžen ali kriv sta dobrodošli pesmi na albumu – hudi rokčini, neposredni. Sploh pri slednji se v hitrosti izgubi pomembnost besedila, gre le za hitrost in frekvenco, ki komad ohranjata živ. Še en komad, ki zelo izstopa je Pesem/Pjesma. Komad, ki je bil že v času nastajanja označen kot presenečenje – na njem namreč gostuje Aki Rahimovski (ex Parni Valjak). Komad je luštna, easy balada, vendar z vsakim poslušanjem bolj spominja na Parni valjak balade.
Ob izidu albuma je pa skupina izdala še single Senca sebe, katera je zanimiva toliko, da na njej gostijo godalni kvartet Godalika pod vodstvom Draga Ivanuše. Močen song.
Pomembno je, da na to ploščo gledamo neobremenjeno in jo ne smemo primerjati s prejšnjim obdobjem Šank rockov. Prejšnje obdobje je postajalo vedno bolj nasičeno z veliko kitar – pa kljub temu tako zelo predvidljivo.
Producent plošče je zopet Toni Jurij, katerega delo ni bilo lahko, vendar je na koncu opravil z odliko.
Šank rock so za to ploščo tudi menjali založbo in se preselili k Dallas records, kjer so videli boljše pogoje dela, ekipo kateri lahko zaupajo.
Pri vsaki recenziji je treba vreči eno oko tudi na ovitek, ki na prvo žogo ni nič posebnega, razen tega, da je CD embalaža v še enem ovitku, ki pa razen lepšega designa ne prinaša nič novega. Fotografije so delo Saše Hesa, mojstra svetlobe in kadra.
Senca sebe je svež izdelek, ki pravega rockerja ne pusti mirnega. Gre za rockerski izdelek v pravem pomenu besede – Petkovičeva vloga je pri Šank rockih danes velika in pomembna – gre za njegovo svežino, avtorstvo in drugačnost. Ni kitarist tipa, ki se ‘duva’, je član šankistov, ki drži gor 20 odstotkov … ni pozer.
Nedvomno izdelek za v anale, domačo polico …
Šank rock so skozi leta, ko jim je bilo marsikaj očitano, napovedan konec in ne vem kaj še, posneli odličen album, ki je skupino dvignil na piedestal slovenskega rock n’ rolla. Iskreno se za marsikoga od tam niso niti premaknili.
 
 
                                                                  Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.