Red Sparowes ponovno v Sloveniji

Red Sparowes ponovno v Sloveniji

Red Sparowes ponovno v Sloveniji

Red Sparowes
Ljubljana / Orto Bar
torek, 8. maj 2007
Vstopnina: 10€
 
Red Sparowes so nastopili že drugič v Ljubljani. Po lanskoletnem nastopu v KUD-u France Prešeren so tokrat nastopili v klubu s približno enako kapaciteto. Njihov nastop smo imeli možnost videti ter slišati v ljubljanskem Orto Baru. Skupina naj bi nastopila ob 22. uri, vendar so se obiskovalci tako kot zmeraj zelo počasi začeli nabirati in tako se je vse skupaj začelo s polurno zamudo. Ponavadi se koncerti v Orto baru začnejo točno, vendar tokrat ni bilo tako. Verjetno zaradi tega, ker so Red Sparowes nastopali brez kakršnekoli predskupine.
 
Kalifornijski Red Sparowes so bili kot skupina ustanovljeni že leta 2003 in sicer kot stranski projekt njenih članov, ki drugače igrajo v kultnih skupinah kot so Isis, Neurosis in tudi nekaterih manj znanih bandih. Igrajo neke vrste eksperimentalno ambientalen post rock, ker pa skupina nima vokalista jih lahko žanrsko uvrstimo tudi kot instrumental.
 
Zasedba ima za sabo kar nekaj turnej, tako evropskih kot ameriških. Kmalu po podpisani pogodbi z založbo Neurot Records so si že delili oder z takrat še ne tako znanim bandom The Dillinger Escape Plan. Do sedaj sonastopili že z mnogimi znanimi bendi kova kot so  Pelican. Njihov prvi studijski album At the Soundless Dawn je izšel leta 2005. Kmalu zatem sledi split izdaja z Gregorjem Samsa na katerem lahko slišimo pesem Buildings Began to Stretch Wide Across the Sky, And the Air Filled With A Reddish Glow, ki ima drugače svoje mesto na že prej omenjeni plošči. Kasneje izdajo še dva splita in še dve plošči na katerih lahko slišimo le njihovo glasbo. Nekaj najbolj neobičajnega so njihovi naslovi pesmi, ki so kot ste že opazili izredno dolgi. Pa še ena zanimivost. Skupina ima na svoji Myspace strani objavljen intervju z Radia Študent.
 
Svoj nastop so začeli z odličnim udarnim komadom, ki nosi naslov Buildings Began to stretch Wide Across the Sky and the Air filled with a reddish Glow, ki ga najdemo na plošči Oh Lord, God of Vengeance, Show Yourself. To je bil eden iz med dveh komadov iz druge plošče, saj je skupina primarno predstavljala svoj najnovejši album Every Red Heart Shines Toward the Red Sun. Kot tretji komad so igrali A Message Of Avarice Rained Down And Carried Us Away To False Dreams Of Endless Riches. Sledile so še Like The Howling Glory Of The Darkest Winds, This Voice Was Thunderous And The Words Holy, Tangling Their Way Around Our Hearts And Clutching Our Innocent Awe in pa Alone And Unaware The Landscape Was Transformed In Front Of Our Eyes, ki je sicer iz drugega albuma. Zaradi ambienta, ki je kraljeval v Orto Baru in v ozadju inštrumentalnega zvoka, človek dobesedno pade v trans. Skupina nas ni navdušila samo glasbeno ampak tudi vizualno, saj je bilo za bandom moč gledati zelo zanimivo video-projekcijo, ki se odlično poda k njihovi glasbi. Kvintet uporablja tudi redko glasbilo imenovano pedal steel, ki je ubistvu neke vrste kitara vendar je postavljena na štirikotnem stojalu, tako da zgleda kot neke vrste piano. Torej res odlična skupina, ki zna zelo dobro interpretirati svojo glasbo. Upam, da jim je bilo v Ljubljani všeč in da se naslednje leto zopet vrnejo.
 
Člani:
Bryant Clifford Meyer (kitara) – Isis
Josh Graham (kitara) – Neurosis (vizualizacija) in Battle of Mice
Andy Arahood (bass/kitara) – Angel Hair
Greg Burns (bass/pedal steel kitara) – Halifax Pier
David Clifford (bobni) – Pleasure Forever
 
Diskografija:
2004- Red Sparowes
2005- At the Soundless Dawn
2005- nenaslovljen split cd z Gregorjem Samsa
2006- Triad (split z skupinama Made Out of Babies in Battle of Mice)
2006-Black Tar Prophecies Vol. I split z Grails
2006-Oh Lord, God of Vengeance, Show Yourself
2006-Every Red Heart Shines Toward the Red Sun
 
Gašper Gregorin

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.