‘Projekt Tango’ navdušil Križanke

'Projekt Tango' navdušil Križanke

‘Projekt Tango’ navdušil Križanke

Godalika, Gotan Project
Ljubljana / Križanke
21.05.2007
 
Letos so zaradi slabšega obiska v nekaj zadnjih letih organizatorji Druge godbe potegnili modro potezo in namesto strogo world zvokov povprečni množici nekoliko bolj obskurnih izvajalcev, pripeljali ime, ki nekaj pomeni tako v krogih ljubiteljev popularne godbe kot tudi tistih z bolj izdelanim in zahtevnejšim okusom. Idealna izbira za to priložnost so tako Gotan Project, ki združujejo tradicionalen argentinski tango z modernimi elektronskimi zvoki.
 
Oder je za zvezde večera ogrel domači kvartet Godalika, ki je bil za to priložnost razširjen še z basom, bobni in klaviaturami. Resnost klasične glasbe in spontanost ljudskih godcev sta takrat še sedečo množico popeljali k ravnodušnemu stanju, kjer je še možnost za klepet in razgledovanje, šele na trenutke ostrina rock zasedbe je pritegnila večje pozornost in posledično odobravanje, ki pa je z gostoma, vsestranskim Borisom Benkom in Nežo Trobec-Teropšič, prav na koncu doseglo vrhunec.
 
Tako je bil teren pripravljen za argentinsko-švicarsko-francosko trojco srednjih let (akustična kitara in elektronika), obogateno še s klasičnim godalnim kvartetom (tri violine in violončelo), klavirjem, vokalom in bandoneonom, neke vrste argentinsko harmoniko. Prav njen značilen zvok, ki je nekako tudi najbolj prepoznaven znak trojice, je v nekaj začetnih komadih prevzel vodilno vlogo, preko katere se je nizal močnejši glas Veronice Silva, plesni ritem pa je dajala močna, v chill-out maniri tempirana elektronska podlaga. Začetno zanimiva kombinacija, ki bi se po daljšem preigravanju kaj hitro lahko sprevrgla v monotonijo, je v nadaljevanju z brezvokalno obliko dobila bolj živahno podobo, počasi pa se je začelo vzpostavljati tudi ravnotežje z ostalimi inštrumenti. Tradicionalni tango zvoki so se tako preobrazili v modernejšo zvočno sliko, ki se v komadu Mi Confesión preplete tudi z urbano godbo hip-hopa ter podre še zadnji pomislek o nezdružljivosti posameznih žanrov. Dokončen padec barier in pretok sinergije med rdeče-belo odrsko sceno, nadgrajeno z dodatnimi projekcijami v ozadju in magičnem ambientom Križank je začutila tudi deseterica na odru, ki je tako v sproščenem in bolj domačem vzdušju nadaljevala svoje poslanstvo, z nasmehi na obrazih pa razigrani publiki navrgla tudi nekaj komplimentov v slovenščini. Naučeni, a po razpoloženju sodeč vendarle iskreni ‘ljubim te’ in ‘hvala lepa’ jim je publika poplačala z navdušenjem, le-to pa zasedbo prisili, da zadnji priklon spremenijo v predzadnjega in po glavnem obroku za posladek postrežejo še z desertom.
 
Prvi dan 23. Druge godbe je tako bržkone minil z vsestranskim zadovoljstvom na relaciji organizator-obiskovalec-izvajalec in le želimo si lahko, da bo tako tudi v prihodnjih večerih.
Jurij Bizjak
 
p.s.: Zaradi prepovedi fotografiranja smo za fotogalerijo mavričnega ambienta tokrat žal prikrajšani
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.