Nuru Kane & Bayefall Gnawa, Andy Palacio & The Garifuna Collective

Nuru Kane

Nuru Kane

Ljubljana / Križanke
24.05.2007
 
V Ljubljano je festival Druga godba tokrat pripeljal senegalskega glasbenika Nuru Kana ter Bayefall Gnawo. V programu smo lahko prebrali, da se zaradi prepletov senegalske tradicije, maroške gnawe in izkušnje, ki so jo glasbeniki doživeli v Parizu, obeta enkratno glasbeno doživetje. In res je bilo tako.
 
Že prvi pogled na oder je dal vedeti, da ne bo dolgčas, glasbeno pestrost so poleg bolj klasične akustične kitare obetali še kalabaš, džembe, kora, guimbri, darbuka, oud in zvončki. Počasnejši začetek so postopoma nadgrajevali s hitrejšim in bolj udarnim zvokom. Nekako tako, kot je rekel tudi Nuru: „Now you are there and later you will be closer and on the stage”. S tem je ciljal na začetno zadržanost občinstva, ki je z odrom ohranjalo distanco. Ta se je vseskozi manjšala in na koncu smo bili dejansko povabljeni na oder. Z največjim navdušenjem se je odzvalo šest otrok, ki so bili ves čas koncerta zelo plesni, še najbolj pa prav na odru. Raj za fotografe in spodbuda za nas. Ob koncu smo glasno priklicali skupino še enkrat na oder in ti so se v bisu še enkrat izkazali in poželi močan aplavz.
 
Naslednji gostje so nas počastili z obiskom iz zahodne hemisfere, natančneje iz tropskih širin Karibskega morja in vnesli v slovenski prostor in um pojem Garifuna. Govor je o državah, ki na svetovnem zemljevidu izgledajo zelo majhno, nahajajo pa se v ožini, ki povezuje severno z južno Ameriko. In v tej ožini, se je na obali Karibskega morja razvilo ljudstvo Garifuna. O sebi povejo, da so potomci ljudstev, ki so živela v tem prostoru pred Kolumbom, in Afričanov, ki so preživeli brodolom španskih ladij v 17. stoletju, katere so jih gnale v suženjstvo. V brodolomu so preživeli, se izognili suženjstvu in se pomešali z domorodci, danes pa predstavljajo edinstveno kulturo s svojim jezikom, plesi in glasbo, ki jo je leta 2001 UNESCO razglasil za mojstrovino ustne in nedotakljive dediščine človeštva. Eden izmed kulturnih ambasadorjev Garifune je drugi nastopajoči Andy Palacio, ki se nam je v Križankah predstavil skupaj z The Garifuna Collective. Žal poleg vse te zgodovine ne morem napisati preveč pozitivnih besed glede nastopa, kajti že izbor glasbil ni bil prav nič garifunski, kaj šele sama glasba.
 
Tako smo po super in presenetljivem koncertu prve skupine ostali žejni Garifune in imeli grenak okus po pop afriški glasbi na trenutke pomešani z latino ritmi.
 
Tjaša Janovljak
 

P.s.: Zaradi prepovedi fotografiranja smo tudi tu prikrajšani za fotogalerijo.

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.