¡Mueve la cintura! – Omara Portuondo

omara_portuondo_011

Ljubljana / Križanke
24.05.2007
 
Že tako pester teden Druge godbe je tokrat dodatno začinil še koncert Omare Portuondo legendarne članice zasedbe Buena Vista Social Club. Sedeminsedemdeset let stara Kubanka je tokrat napolnila Križanke.
 
Po začetnih taktih se je spremljevalni skupini mirno pridružila še zvezda večera. Počasi se je postavila pred mikrofon in začela peti. Zapela je s tistim znanim, čistim glasom, ki je vseskozi ostajal krepek in prepričljiv, najsi je šlo za balade ali hitre ritme. Poleg dovršenega glasu je blestel tudi njen nastop. Pevka je bila namreč izredno komunikativna. Nagovarjala je publiko k plesu in zibanju, posvetila pa se je tudi posameznikom. Med te srečneže spadajo Kubanec, ki je sedel nekje v prvih vrstah ter nekaj plesalcev v ospredju, ki jih je osebno nagovorila. Ko nas je iz počasnih zasanjanih balad ponesla v tropsko vročico živahnih kubanskih ritmov, se je množica odzvala in se družno postavila na noge. Zatresli so se boki, kri pa se je hitreje pognala po žilah. Tudi Omara je zatresla boke in dokazala, da je pri svojih letih še zelo agilna in polna energije. Kljub odličnosti vokalistke cel koncert ne bi tako dobro zvenel brez podpore odličnih glasbenikov, med vsemi pa sta največji aplavz požela fenomenalen pianist ter nadarjena violinistka. Predvsem pianist je navdušil v sklepni skladbi, ko sta na odru ostala sama z Omaro in samo za nas odigrala Besa me mucho. Ker je bil to zadnji nastop zasedbe pred odhodom v rodno Kubo, je bilo z odra ves čas čutiti neko posebno emotivnost. Tudi zaradi tega smo bili na koncu deležni prav posebnega darilca, v obliki že omenjene skladbe Besa me mucho.
 
Omara Portuondo je tako pred polnimi Križankami dokazala, da sta že več kot pol stoletja trajajoča glasbena kariera in uspeh upravičena. Prizorišče smo zapuščali z nasmehom na ustih in upanjem, da se še vrne med nas.
 
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Marko Mazej
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.