Mick Harvey v Ortu

Mick Harvey v Ortu

Mick Harvey v Ortu

Orto bar, Ljubljana
13. 5. 2007
 
Potem ko sem pred par leti videl Stevea Tallisa, za Micka Harveya nisem niti še nikoli slišal – naj povem, da je Steve Tallis eden izmed mojih najljubših glasbenikov in po tistem koncertu se mi je po njegovi godbi kolcalo še precej časa. Obliž na rak rano je bil Tallisov album Loko (Zombi Music, 2003), ki sem ga dobil v dar od znanca; slednji je gesto pospremil z besedami: »Ker vem, da bo tebi pomenil veliko več kot meni.« Komu bi pomenil več oziroma komu pomeni več je relativno vprašanje, meni vsekakor veliko. Hvala!
Zakaj to pišem? Ker sta Harvey in Tallis po mojem prepričanju precej podobna patrona. Pa ne samo zato, ker sta oba Avstralca. Ali ker bi bila oba odlična glasbenika ter poeta. Ali interpreta. Niti ni to zaradi akustične kitare, na katero godeta. Niti zaradi odlične zasedbe glasbenikov, ki oba spremlja. Energija ter pristop ju druži – vrline, kot so poštenost do publike, do sebe. Spontanost, neposrednost in ostrina. Spoštovanje do tradicije in pozabljenih velikanov. Otožni impresionizem. Dober humor. Premišljen minimalizem. Avstralski naglas.
Vse zgoraj našteto je bilo postreženo v kompletu, tokrat v ravno prav polnem Orto baru. V dobri uri in pol je bil verjetno preigran celotni One Man’s Treasure (Mute, 2005) ter njegov veliki brat Two Of Diamonds (Mute, 2007). In še kaj se je našlo, tudi Pink Elephants (Mute, 1997) proti koncu. Začetek je bil sicer bolj napet, ko je Harveya z bliskavico nek fotograf tako sprovociral, da se je kar ustavil. Reporter je odšel.
Harvey pa ne. Z občutkom ter spontano, domače je pripeljal nastop do konca. Kljub strgani struni pri kitaristu (ter klaviaturistu). Profesionalno. Kramljanje med nastopajočimi ter nagovori publike so nastopajoče približali tistim tam pod odrom, ki so tudi s topotanjem še bolj pa z odločnim ploskanjem izposlovali dva bisa. In v 7 in pol minut pred polnočjo, ko se vsi spremenimo v buče, sta pasali še točno dve pesmi.
Če ne pijete piva in ste raje doma, ste zamudili odličen koncert.
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.