Cult of Luna navdušili v Orto Baru

cult_of_luna_01

Cult of Luna, Don’t Mess With Texas
Ljubljana / Orto Bar
ponedeljek, 30. april 2007
Vstopnina: 16 €
 
Ko sem v ponedeljek prišel v Orto Bar, nisem dobil občutka, da se bo ta dan zgodil kakšen koncert, saj je bil Orto popolnoma prazen. Pa vseeno. Večer je bil namenjen dvema izvrstnima glasbenima skupinama, ki ju združuje beseda »ambient«. To sta bili hrvaški Don’t Mess With Texas ter Cult of Luna, ki prihajajo iz Švedske. Kot ponavadi sem prišel na prizorišče eno uro pred začetkom in dobesedno nič ni kazalo na kakršenkoli koncert. Ponavadi se koncerti v Orto Baru pričnejo ob 22. uri, vendar je bilo tokrat drugače. Predskupina Don’t Mess With Texas so pričeli igrati že ob 21.20 pred le peščico obiskovalcev, ki so se namenili na koncert malo prej.
 
Don’t Mess With Texas prihajajo iz Hrvaške, natančneje iz Zagreba. Skupina je bila ustanovljena že leta 2004, ko so se trije člani po razpadu stare skupine odločili, da želijo še naprej ustvarjati glasbo. Po dolgotrajnem iskanju basista so našli novega člana. Vendar še preden je izšel njihov prvi cd, so morali najti novega basista. Od takrat naprej je skupina v takšni postavi, kot jo vidimo danes. Plošček, ki so ga naslovili karDon’t Mess With Texas, je izšel pri založbi Moonlee Records. Sedaj pa se mudijo z snemanjem drugega albuma, ki naj bi izšel na koncu poletja.
 
Do danes so s svojim instrumentalnim zvokom pri slovenski publiki osvojili že veliko ljubiteljev njihove glasbe. Kot sem slišal, skupina zveni v živo odlično in res je bilo tako. Zvok kitare, bassa, bobnov in piana so v Orto Baru ustvarili odlično atmosfero in to so le potrdili številni navdušeni obrazi. Po hitrem postopku se je prostor napolnil in vsi so že nestrpno pričakovali »headline« band.
 
Že po parih minutah po koncu nastopa prejšnjega benda, so se na odru mudili člani devetčlanskega kolektiva Cult of Luna. Band poln raznih efektov, lightshowa ipd. je za priprave porabil kar nekaj časa. Končno! Na odru se pojavi le pet članov sicer devetčlanskega kolektiva, ki počasi začnejo z instrumentalnim uvodom. Po odličnem temačnem uvodu se na odru prikaže tudi tretji kitarist, ki je hkrati tudi pevec. Taka postava je tudi odigrala do konca. Bobni, štiri kitare in sampler. Zvok je bil odličen in z vsakim naslednjim komadom so le stopnjevali pozitivno vzdušje, ki je prevladovalo v klubu. Skupina, ki sicer izhaja iz hardcore korenin, igra odličen doom, sludge. Torej zelo počasni težki ritmi, pomešani s temačnimi rifi. V kombinaciji z občasnimi grobimi vokali, dodatno podkrepljenimi zvočnimi efekti in odličnim lightshowom so Cult of Luna resnično pokazali, da so eden izmed najboljših live bandov. Všeč mi je bilo tudi že samo dejstvo, da tak band igra na slovenskem ozemlju. Drugače lahko zasledimo njihove videospote v kultni tv oddaji »Headbangers ball«, beremo o njih v revijah kot so »Revolver« in »Metalhammer«, na skupnih turnejah pa so tudi nastopali z znanimi imeni kot so Poison The Well, Dillinger Escape Plan, Bleeding Through, Mastodon. Skupina je do sedaj izdala že štiri albume in nekaj split cd-jev. Nastopali so skoraj že po vsej Evropi, pohvalijo pa se lahko tudi z eno ameriško turnejo. Upam, da bodo ponovno nastopili v Sloveniji, saj so me tako kot vse ostale ljubitelje takšne glasbe popolnoma navdušili.
 
Gašper Gregorin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.