Arcade Fire – Neon Bible

Arcade Fire – Neon Bible

Arcade Fire – Neon Bible

2007, Merge Records
 
Po odličnem prvencu Funeral (Merge Receords, 2006), ki je zvenel kot redefinicija new wavea iz osemdesetih in začetka devetdesetih (Joy Division, Talking Heads) ter podaljškov (New Order, Interpol) pod produkcijsko taktirko Briana Ena, ki bi primešal ščepec Notwist in The Fiery Furnaces (ženski vokal) ter poleg vsega še napovedal lanski pohod TV On The Radio. Nekako takole bi to zvenelo, lepo popredalčkano. In tako – pametno. Kakorkoli že, vsekakor toplo priporočam v poslušanje tudi prvenec, čeprav je osrednja tema njega nadaljevanje, se pravi Neon Bible.
 
Slednjega začnejo v podobni new-wave maniri kot prvenec, in sicer z Black Mirror, ki se nadaljuje so pulpovsko Keep The Car Running. Intervention se ponaša z odličnim orgelskim aranžmajem, zelo nalezljivo melodijo in občutkom za dramatičnost ter je ena izmed mojih najljubših na tem albumu, podobno aranžirani in podobno všečni sta tudi (Antichrist Television Blues) in The Well And The Lighthouse. Vmes sta še malo bolj temačni in osebni (razmerje) Ocean Of Noise in Black Wave / Bad Vibrations. Arcade Fire zelo dopadljivo in bistro uporabljajo orgelske vložke (ter še marsikatere druge), in sicer na tak način, da zvok res obogatijo, vendar ga poleg tega ne prenasičijo. Pesmi so na ta način izredno poslušljive – recimo, da imajo pridih popa – ter hkrati drugačne. Na trenutke dvoumna (tudi dvojezična – francoščina), včasih znajo pa biti jasno kritični (Windowsill), lirika in dobra ter tekoča vokalna interpretacija so še dodane vrednosti tega albuma.
 
Vsekakor odličen album ter več kot dostojno nadaljevanje ideje, ki je že bila predstavljena na prvencu. Med enajst praktično enakovrednimi pesmimi bi težko katero izpostavil (mogoče stilsko izstopa waitovsko My Body Is A Cage, vendar po drugi strani sploh ne – presodite sami), kar daje albumu dodatno težo – se odlično posluša od prve do zadnje sekunde. Odlična interpretacija vseh vplivov, ki se zrcalijo znotraj glasbe Arcade Fire – na nek nov, zelo zanimiv način. Bravo!
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.