Urban&4 na Orto Festu

Urban&4_001_apr07

Urban&4, Orto fest v Orto baru
5. 4. 2007
vstopnina: 13 €
razprodano

Pa smo ga ponovno dočakali. Urban (Damir Urban) in njegova četvorka glasbenikov, med katerimi bobnarja in klaviaturista kliče kar brata Bros po dvojčkih Mattu in Luku, popularnem duu iz 80., najnovejšemu členu, kitaristu Luki, pa so oboževalke nadele vzdevek Lepi Luka, so v četrtek zvečer znova razprodali Orto bar in znova bili fantastični.

Reški Urban je redni gost slovenskih odrov. Z Guštijem in Polono smo ga poslušali lanskega aprila v Mediaparku, pa pred tem novembra 2005 v Orto baru, takrat še s prejšnjim kitaristom. Odtlej ni izdal nove plošče, tako da je zadnji izdelek, ki se nam vrti v avtih, Retro iz leta 2005, v družbi starejših Žene i dijeta (1998) in Otrovne kiše (1996). V četrtek se je z bendom dotaknil vseh treh plošč, začenši s komadom Jedna od onih bez naslova, za katerega je besedilo napisalo njegovo zdaj že ne več tako novo dekle, pa vendar redna spremljevalka benda, nepogrešljiva ob odru, pa tudi na poti do šanka, od koder pevca, ki se od cigarete in kapljice alkohola težko loči, redno zalaga s polnimi kozarci.

Pa nazaj h glasbi… V svojem slogu so Urban&4 odigrali uro in pol koncerta, tokrat z bisom, ki ga nazadnje v Ljubljani nismo bili deležni, kar je takrat sprožilo prijateljske polemike o tem, ali gre za napuh, ne-voljo ali kaj drugega. Kot vedno je Damir s svojim močnim, čarobnim glasom, ki ga poleg petja rad uporablja še za žvižganje in beat-boxanje (eden izmed takih prebliskov, ki se znajo kar razvleči, je prekinil "Damire, ne seri!" vzklik iz publike – sledil je smeh na odru in pod njim, pa malce zmede v pevčevi glavi, ko se ni spomnil, kje je s komadom prekinil), dopolnjeval in nadgrajeval zvočno podlago rocka, funka in trip-hopa. Slišali smo vse, od zadnjih velikih hitov, kot je Mjesto za mene, ki je skupini prinesel nominacijo za nagrado MTV, do razigrane Nuclear Baby, plesne Male trube in balade Spelujem ti ispriku, Damirjeve (in moje) najljubše pesmi na zadnji plošči.

Skupina je za izdajo Retra zaradi frontmenove negotovosti in strahu pred neuspehom potrebovala sedem let. Odzivi publike in kritikov so dokazali, da neupravičeno. Upam torej, da lahko naslednji izdelek pričakujemo prej kot l. 2012. Do takrat je namreč predolgooo…

Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.