The Tide – Love & Trust

The Tide – Love & Trust

The Tide – Love & Trust

2006, Samozaložba
 
Novembra lani izdani prvenec kranjske zasedbe The tide prihaja v naš glasbeni prostor kot nekaj svežega. Album Love & Trust odlikujejo svežina aranžmajev in markantnega vokala. The Tide so prvenec izdali v samozaložbi (založniška politika slovenskih založb). Kar prvo pade v oko, je oblika samega albuma – odločili so se za najbolj zanimivo oblikovno potezo sploh. Album je izdan v formatu LP plošče, vinilke po domače. V velikem ovitku se skriva ‘plošček plimovanja’ – retro, vendar dobrodošlo. Po želji lahko lastnik plošče iz dela ovitka le tega ‘preobrazi’ in dobi klasičen format CD plošče. Poleg tega jih v ovitku čaka še plakat (poster).Oblikovna podoba plošče je vredna vseh ovacij . The Tide se zavedajo, da ne prodajajo le glasbe, ampak je plošča skupek vsega, tudi ovitka!
 
Na plošči najdemo enajst songov, ki se sprehajajo od komadov podprtih z električnimi kitarami do akustičnih skladb. Vokalne linije so markantne, jasne in močne. Krasi jih močna prezenca Tomaža Štularja. Nekoliko temne, kar pa je zelo dobro nasprotje dodelanih spremljevalnih vokalov, ki se dvignejo nad glavni vokal in le tega povlečejo iz ‘temačnosti’. Seveda so tukaj še kitare, ki delujejo svetlo in parirajo temnim odtenkom. Album je aranžmajsko bogat in sodoben hkrati. Vsi instrumenti so del enote, vsak ima svojo jasno vlogo in svoje minute, ko izstopi iz množice. Glasba nudi ogromno informacij. Produkcija je odlična, kar gre v velikem odstotku v čast Dejanu Ostermanu (bassist), je pa album vsekakor delo celega benda. Instrumental je postavljen izredno. Ni tona, ki bi bil zapostavljen. Vsak nosi svojo vlogo in po večkratnem poslušanju bi ga pogrešil, če ga ne bi bilo. Zaplet v pesmih izpostavijo z dodelano dinamiko, vrhunec predstavlja vokal z briljatno prezenco in v ‘nulo popedenanimi’ back vokali.
 
Že otvoritvena Whirl of time nam da lep vpogled v glasbo skupine – da ne gre zgolj za golo glasbo, z njo hočejo tudi nekaj povedati. Besedila so v angleškem jeziku, kar pa je v tej formi zgolj dobrodošlo in skoraj neizogibno. Album je intimen in razmišljujoč, poslušalca potegne vase. Večji del ‘volje’ na albumu nosijo vokalne linije – od čustev zaljubljenosti, nemoči, na trenutke patetike pa vse do veselja in vzhičenosti, vznesenosti. Love&trust je introvertiran, hkrati pa zelo ekspresiven. Večkrat ga poslušaš, boljši je – kot pri Plimi – ko morje zalije obalo, le ta pod gladino zaživi – pojavijo se barve, živali,…tako je tudi z njihovo glasbo. Z večkratnim poslušanjem začimbe v pesmih izkristalizirajo, postanejo vidne in dobijo fizično formo.
 
Primerjalno so blizu Doorsom – vsaj vokali so blizu Morissonu; po drugi strani nas pa odpelje v Nicka Cavea, sploh tisti bolj temačni, melanholični deli plate. Niso pa prevzeli trendov v sodobni glasbi (zanimivo) – niti produkcijsko, aranžmajsko ali zvočno. Ohranjajo svojo formo in zvok, kar dela The Tide originalne, edinstvene in svojstvene. Carry on in Your river wild sta singla, za katera so fantje posneli videspota in lepo odslikujeta filozofijo skupine. Izstopa Pop soul, ki se začne s Queenovsko Another one bites the dust frazo, vendar se hitro razvije v gostijo zvokov. Bogat aranžma pol vznesenosti. Električne kitare raskavega zvoka dodajao fluid in žlahtno umazanost. Še posebno mi je všeč hedonizem na plošči – how much pleasure and how little pain they produce…
 
Z gotovostjo lahko torej trdimo, da so The Tide danes na slovenskem prostoru ena bolj perspektivnih in kvalitetnih zasedb. Dvignili so se iz okvirjev rigidnosti slovenskega rocka in posegla za stopnico višje, v bolj ‘intelektualno’ (v glasbenem smislu, seveda) sfero glasbe. Album, ki ga vsak glasbofil mora imeti v svoji zbirki. The Tide iz slovenskega povprečja izstopajo in pogumno orjejo ledino novega zvoka in glasbene sheme. Album Love & Trust pomirja, da je v Sloveniji za kvalitetno glasbo še prihodnost! Ocena: 9, 5 / 10!
 
 
                                                                                 Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.