Romi navdušili Slovence!

Foto: Tjaša Janovljak

Foto: Tjaša Janovljak

Ljubljana / CD / Linhartova dvorana
Petek, 06.04.2007
 
En mesec po mednarodnem dnevu žena praznuje še ena zapostavljena skupina. Govorim o 8. aprilu, katerega Romi po vsem svetu praznujejo v spomin na prvi svetovni kongres Romov, ki je bil leta 1971 v Londonu. Letošnji praznik je napolnil Linhartovo dvorano Cankarjevega doma na koncertu Amale in Esme Redžepove s skupino.
 
Meni neznan pojem Amala sem seveda preverila kje drugje kot v viru neskončnih informacij, na internetu. Tam sem prebrala, da gre za slovensko skupino, ki v svojih ustvarjanjih povezuje tradicionalno romsko glasbo z jazzom, povezujejo pa jih tudi z latinskimi ritmi, s popom, funkom in klasično glasbo. V tem trenutku mi pride na misel znano delo še bolj znanega avtorja: „Mnogo hrupa za nič“! Svoj nastop so končali v tričetrt ure in končno prepustili oder kraljici romske glasbe.
 
Najprej sta na oder prišla trobentač in harmonikar ter že po dveh taktih se ja začutilo navdušenje in vznemirjenost publike. „Cigani, juriš!“ Zadnji stavek si je nujno prebrati v srbskem jeziku z močnim poudarkom na prvem i.Verjetno temu sledi nabijanje trub in rahlo pozibavanje z rameni, ampak posledice so več kot očitne, energija je bila uspešno prenesena. Pridružila sta se še bobnar in klaviaturist in po končani skladbi je na oder prišla tudi Esma Redžepova Teodosievska. Oblečena v živo rdečo tradicionalno obleko je takoj požela aplavz in začela z vsako odpeto kitico segati globlje v občinstvo. Mislim, da sem potrebovala natanko 2 verza, da sem bila prežeta z njenim bitom. In taka sem ostala do konca koncerta. Njena vživetost v glasbo in čutnost, ki je dosegla, upala bi si trditi, prav vsakega v Linhartovi dvorani, je bila neverjetna. Njen glas je bil kot vedno fenomenalen in presunljiv. Slaba stran Esminega koncerta v Cankarjevem domu je bila seveda to, da nihče ni plesal.
 
Med koncertom je Esma zamenjala garderobo in oblečena v zelo elegantno zlato obleko koncert tudi zaključila. Pred zadnjo skladbo se ji je na odru pridružila še prvonastopajoča Amala, vendar je zgledalo vse skupaj precej nepripravljeno. Malce zmede ne škodi in vse nastopajoče je na koncu dočakal buren aplavz. V bisu je Makedonka s skupino prišla nazaj ter se poslovila v njenem stilu, energično in presunljivo. Po odhodu glasbenikov je v dvorani stekla še prodaja njenih CDjev, množica pa se je valila po stopnicah navzgor zadovoljna in vznemirjena.
 
Tjaša Janovljak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.