Paul DiAnno The Beast

paul _dianno_02

Kje: Rock club Ronchi del Legionari, Italija
Kdaj: 22.april ’07 ob 23. uri
Vstopnina: 15 Eur
Približno 120 ljudi
 
 
Paul DiAnno, ki je zaslovel kot prvi pevec legendarne skupine Iron Maiden, danes slovi kot enfant terrible, The Beast, kot rad sliši. Danes ga sicer bolj navdušuje punk in hard core, še vedno pa obožuje obdobje, ki ga je preživel z Iron Maiden. Pred poletno turnejo po Sloveniji smo sedli v avto in šli v izvidnico.
 
 
Rock club je že na prvo žogo presenečenje. Prostor sam je namenjen koncertom, s kapaciteto okoli 300 ljudi. Kot predskupina Paula DiAnna se je okoli pol enajstih prikazala skupina Children of the damned. Ta italijanski bend je tudi spremljevalna skupina DiAnna. V samostojnem nastopu so korektno odigrali nekaj klasik Iron Maiden, vendar predvsem iz Bruce Dickinson obdobja.
 
Paul DiAnno je na oder stopil kot se zanj spodobi – s pivom v roki in v ‘originalni’ jakni iz obdobja ‘Mejdnov’. Z razliko, da mu je zdaj malo premajhna. Že drugi komad Wrathchild je dal vedeti, da je to večer klasik Iron Maiden komadov – tistih, ki jih danes od Iron Maiden več ne slišimo, so pa za marsikoga ene najboljših. Sploh v štimi DiAnna. Še vedno je zapeto zelo dobro, stik s publiko je mojster ohranjal cel koncert – na koncu koncev ima na leto okoli 120 koncertov po celem svetu. Med samimi komadi pa so sledile številne pikre in sočne na račun politikov. In, ker je bil ravno v Italiji, je sledil monolog na račun Erosa Ramazottija in italijanske scene. Velikokrat to noč smo slišali besedno zvezo puta madre …Artist brez dlake na jeziku – seveda pa mu je publika glasno kontrirala in ga podprla v njegovih besedah. Sledili so komadi iz DiAnnove samostojne kariere: Marshall Lokjaw, The beast arises, Children of madness. The beast arises je posvetil svoji bivši ženi, Children of madness je bil za Tonyja Blaira, Georga Busha in Angeli Merkel …
 
V pesmih njegove samostojne kariere je čutiti pridih punka in večje doze jeze, ki jo pri komadih iz obdobja Iron Maiden. Sledil je Remember tomorrow, ki je v dvorani pognal iskre pod strop, ljudje so se premaknili še bolj pod oder – na oder je skočil deček star okoli 6 let in glasno pel zraven, v zrak pa držal roko z dvema iztegnjenima prstoma. This is a future of rock n’ roll, you motherfuckers … Spremljevalni bend opravlja funkcijo Iron Maiden korektno – Fender zvok, duplirane kitare, glasno spodbujanje benda, da glasovno sodeluje v komadih – v tistih legendarnih delih, ko se derejo celi stadioni …
Zanimivo je bilo videti, kako italijanska publika reagira na tako glasbo – večinoma stojijo in se ‘čudijo’, kljub temu da songe dobro poznajo. Samo nekaj ‘čudnih’ Slovencev je skakalo cel koncert in se ni veliko sekiralo, kaj si kdo misli o komu. V obveznem bisu je sledila sveta trojica – Killers, Phantom of the opera in Running free. Slišati v živo te tri velike komade je resničen užitek, sploh pa iz ust Paula DiAnna. Koncert sam je bil dober in ga bi bilo škoda zamuditi. Res pa je, da je večina ljudi sedaj v filmu Bruce Dickinson ere in prisegajo na komade iz tega obdobja. Kot je sam Paul povedal po špilu je z Dickinsonom v dobrih odnosih in se slišita pogosto. Tudi proti ostalim ni rekel žal besed, je pa zelo spretno temo spremenil. Rekel je tudi, da komaj čaka, da se vrne domov, ker je utrujen – doma ga čaka Harley Davidson (je tudi član Hells Angelsov) – za razliko od žene, ki ga ni čakala.
 
Na koncert smo odšli skupaj s člani skupine Lady’s first z Bleda, ki jih je Paul izbral kot predskupino na njegovi slovenski turneji. Že ob prvem srečanju so se zaštekali in basist Čare je s Paulom spil ‘šnops’ obljube, da se bosta kot prava motorista en dan vozila po slovenskih cestah in pecala dobre pi**e. Kot darilo je dobil liter domačega ‘šnopsa’ in liter orehovca – navdušen nad pijačo se je razveselil in rekel, da jo bo spravil doma v svojo kolekcijo alkoholnih pijač, ki jih zbira. Čeprav so to ponavadi prazne steklenice, je rekel v smehu.
 
Slovenske turneje se veseli, saj pravi da imamo dobro pivo … Lashko, isn’t it??? Tudi punce, da so dobre … Italije pa ne mara. Kljub temu, da je pol Italijan. Slovenska turneje bo potekala zadnji vikend julija in prvi vikend avgusta.
 
Vsekakor koncert, ki si ga je vredno ogledati – Paul bo poleti na sosednjem dvorišču.
Tip je car in pravi veseljak – kot bi se mu po žilah pretakala tudi slovenska kri. Ogledati si ga je užitek, poslušati komade, ki so nastajali v Marquee-ju (legendarni klub v Londonu), pa svojevrsten fleš!!!
 
Playlist:
-Ides of march,
-Wrathchild,
-Prowler,
-Marshal Lokjaw,
-Murders in the rue morgue,
-The beast arises,
-Children of madness,
-Remember tomorrow,
-Impaler,
-The living dead,
-Faith healer,
-Blitzkrieg bop,
 
BIS:
-Killers,
-Phantom of the opera,
-Running free.
 
 
                                                                                     Dragan Babuder
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.