¡catalunya lliure! – Obrint pas

2007_04_12_obrint_pas_01

Ljubljana / Orto bar
Četrtek, 12.04.2007
 
 
Vedno, ko grem na ska, se mi nasmeh kar sam riše na usta. Tokrat so za dodatno stimulacijo poskrbeli še redarji, ko so kolego še preden je rekel „Živjo!” na izjemno redarski način opozorili: „Nahbrtnik gre v garderobo!” Po smehu, ki je bruhnil, smo se le vse zmenili in v naslednjih nekaj minutah so se pod mano že tresla tla. Dobesedno!
 
Temperamentni Valencijani, imenovani Obrint pas, so primerno napolnili Orto klub. To pomeni, da smo lahko dihali in plesali neovirano, kar pa bi se težko reklo za sam band. Osem do devet glasbenikov je imelo na majhnem odru manjše logistične težave. Ob tem se spomnim na tisto: „Kako spraviti slona v hladilnik?”
 
Začeli so v najbolj tipičnem španskem ritmu, ki ga sama imenujem pop ska, a so po dveh komadih le prijeli trše za instrumente. To je razgrelo množico in ska ska ska se je začel. Skozi cel koncert so igrali mešanico ska, pop ska, punka tudi hard cora in malce duba. Ker lahko nekatere omenjene glasbene zvrsti v človeku zbudijo željo po nenadzorovanem razgibavanju nog, se je ob takih trenutkih pivo v kozarcih še posebej penilo in zlivalo. Taka aerobika se le redko izteče dobro in poln kozarec piva je priletel v nekega nesrečnika zraven mene. Očitno jezen seveda ni mogel narediti prav dosti, jaz sem pa svoj smeh iz varnostnih razlogov raje zadrževala. Energija se je tekom koncerta stopnjevala, vrh pa je dosegla, na kaj drugega, kot na pravi balkanski ritem. Buba Mara ji je ime in razvnela je prav vse. Res smo tudi mi Balkanci, ampak Obrint Pas pa ravno tako vedo, kaj je dobro. Za bis so pripravili še posebno presenečenje. Vsak, ki je že kdaj prisostvoval na podobnih španskih veselicah v Španiji, ve, o čem govorim. Valencijani so namreč s tolkali in trobili prišli pod oder, med nas in nam zaigrali. Zvok, ki ga taka zasedba odda, je pristen organski trens, tak, kot je najboljši.
 
V sklepnem nastopu so se fantje res izkazali in nam pustili vtis pravega španskega temperamenta. Ob tem seveda ne morem mimo dejstva, da fantje nočejo biti označeni kot Španci, kar so jasno dali vedeti tudi med nastopom. Free Catalunya ali ¡Catalunya lliure! v njim materni katalonščini. 
 
 
Tekst: Tjaša Janovljak
Foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.