Prefinjeno Labodje jezero v Ljubljani

Balet01

Labodje jezero, hala Tivoli, Ljubljana, 13. 3. 2007, ob 20. uri
Cena vstopnice: 30 €
 
Balet kot tak naj bi spadal v umetnost visoke kulture. Namenjen izbrancem oz. določeni eliti, ki do tega edinstvenega plesa goji zanimanje. Labodje jezero pa je, hote ali nehote, že dolgo nazaj postalo del množične kulture, tako v rodni Rusiji, kot tudi po drugih državah; in Slovenija ni nobena izjema. Zagotovo ena največkrat ponovljenih baletnih predstav je svojo uprizoritev v izvedbi legendarnega Bolšoj teatra doživela tudi v slovenski glavni prestolnici.
 
Daljnega 1875. leta nazaj je odlični ruski skladatelj Peter Ilič Čajkovski (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) napisal glasbo za sedaj svetovno znani balet, ki je krstno uprizoritev tudi sicer prvega njegovega baletnega dela doživela dve leti kasneje prav na odru moskovskega Bolšoj teatra.
In toliko let kasneje smo bili tudi sami priča baletni predstavi, ki sicer zajema le malo prvotnih Čajkovskijevih glasbenih prvin, saj je kaj kmalu po premieri bila precej spremenjena, in kot takšna se predstavlja še danes.
 
Labodje jezero je pač ena takih predstav, ki jih človek mora videti, tudi če sicer ni pretiran navdušenec takšne umetnosti. Prefinjenost, izpiljeni in dih jemajoči gibi, piruete in drugi baletni elementi so izvedeni z vso natančnostjo, prepriča pa tudi baletna kostumografija.
Ob sicer nič kaj posebno zanimivih kulisah je prav zagotovo sama predstava naredila dober vtis in prepričala. Suhljate balerine v lepih oblekah, o kakršnih sanjajo vse male punčke, ki so kdaj plesale balet, in baletniki v pajkicah modnih barv, ki jim jih ni prav nič ni nerodno pokazati. 
 
Dobro zmeraj zmaga nad slabim in tudi Labod je spet našel svojo Labodko. Ko bi bil le ves svet tako lahen, na videz kot pero, in nezapleten, črno-bel, kot ta predstava. Mladi baletniki, na čelu s solistoma Ano Ivanovo in Kirillom Radivom, ob spremljavi številčne baletne podpore, ki šteje kar 45 plesalcev, so Labodje jezero spet pravljično pripeljali do srečnega konca.
 
Če je bil nekdaj balet sinonim za eleganco, elito in prestiž, tako na odru kot pod njim, bi na tem ljubljanskem večeru lahko trdili to le za odrsko predstavo. Sicer pa obiskovalcem najverjetneje ne gre očitati, da niso predstave obiskali v najnovejših modnih kreacijah, ki je pa le dan ali dva nazaj v istem prostoru bila športna prireditev, kjer so navijali za svojo najljubšo ekipo.
 
Na po možnosti kakšni drugi manj športni lokaciji je to vsekakor predstava, ki jo priporočam za ogled, pa čeprav zgolj iz radovednosti. Mogoče vam ta elegantna umetnost še postane všeč!
 

foto: Matjaž Tančič

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.