Mlade pištole na finalnem večeru v Ljubljani

yg_lj_orto_001

Letošnji 4. YounGunZ predizborni del je pretekli teden dosegel vrhunec s finalnim izborom v Orto baru, še zdaleč pa se 4. ofenziva mladih pištol ni končala, saj na koncu meseca aprila sledi še tridnevno obstreljevanje slovenskih klubov zmagovalne skupine I Scream  in multikulturnih gostov Kultur Shock.
 
Pet žanrsko povsem različnih skupin si je z zmagami na preteklih predizbornih večerih izbora YounGunZ prislužilo nastop na finalnem dejanju v Ljubljani. In po izžrebanem vrstnem redu so s svojimi 20-minutnimi predstavami poskušali prepričati (tako publiko kot žirijo): Erotic Biljan & His Heretics, Hoffman, Mosaic, The Pokerheads in I Scream.
 
Rokenrol erotičnega Biljana in njegovih Hereticsov je bil dobro ogrevanje za vse mlade skupine. Čeprav s kratkim programom, so vseeno upravičili svojo odrsko izkušenost in uigranost. Za večjo pestrost pa je glavni Erotik malce poskakljal med publiko, kitico ali dve čisto od blizu namenil temu in onemu, in povzročil nemalo zadrege.
Garažni zvoki edinih hrvaških predstavnikov v finalu je zaradi nehvaležnega prvega mesta nastopanja najverjetneje slišalo najmanj ljudi. Res škoda, ker je njihov potencial precej večji in bi si zaslužili več glasov, kot so jih dejansko tudi dobili.
 
Kranjska skupina Hoffman je nadaljevala dosti bolj umirjeno od prvonastopajočih. Začetne očitne težave predvsem z glasnostjo pevkinega vokala in violino, ki praktično ni prišla do izraza, so iz pesmi v pesem bolje obvladali. S sicer zanimivim izborom pesmi, ki so večinoma nastale nedolgo nazaj, celo premierno predstavljenega »Radikalnega velikega upa«, pa so, morda zaradi prejšnje skupine, pustili dosti bolj medel vtis. Morda je temu botrovala mladost in neizkušenost, vsaj v primerjavi z Biljanom in Hereticsi. Vendar je oder tisti, ki skupine izoblikuje in jih naredi samozavestne, zato ne dvomim v boljšo pripravljenost in vtis na enem od naslednjih nastopov.
 
Za nadaljevanje je nekaj obalnega pridiha prinesel MosaiC. Podkrepljeni z njihovo stalno odrsko spremljevalko – črnobelo televizijo. Njihov Orto nastop je proti zadnjemu videnemu vseboval predvsem še dosti več energije in izpadel veliko bolje. S pesmimi (od »Naisa«, pa prvega singla »P.ttane«), so predramili prej nekoliko umirjeno občinstvo. Navdušili pa predvsem z vmesnim solo percussion delom. Morski vplivi njihovi glasbeni predstavi očitno pripomorejo, veliko število koncertov, ki jih imajo v zadnjem času, pa jih iz nastopa v nastop dela bolj suverene.
 
 Novogoriški (oz. okoliški) The Pokerheads, ki so bili svojevrsten izziv, ne samo zaradi žur muzike, ampak predvsem zaradi povsem preprostega vprašanja, kako osemčlansko ekipo postaviti na (pre)majhen Ortov oder. Čeprav so bili »malce« stisnjeni, je bilo videti, da njihova pozitivno naravnana glasba zaradi tega ni trpela. Če so v preteklem obdobju sloveli kot dober žur band, ki pripravi zbrane do plesa, so to na YounGunZ finalu le še potrdili. Celotna sekcija je navdušila zbrano publiko, nismo pa se uspeli znebiti občutka, da bi za tisti pravi nastop potrebovali nekaj več metrov.
 
Zadnji so se predstavili zagotovo najglasnejši med vsemi nastopajočimi. Domžalski I Scream so že v Ravnah na Koroškem poskrbeli za pravi razvrat, Orto bar pa je, morda zaradi njihovih oboževalcev, bil deležen prav istega učinka. Ob glasnem vzklikanju v prvih vrstah so jadrali med zanimivimi pesmimi (»X-plain«, »Bulan«, »4 Watt«, …), ki so jih zaznamovali predvsem nenormalno glasni zvoki in pevčev glas, ki očitno zmore precej »dretja«. Nič kaj prikladno nagovarjanje kitarista, glede na to, da je pevec očitno dovolj glasen, da bi to zmogel sam, je njihovo fan bazo očitno razveseljevalo. Kričeče-sladoledna predstava nam je tako pretresla še vse, kar so prejšnji bandi pozabili.
 
Tokrat sta imeli tako publika kot tudi žirija zagotovo najtežje delo od vseh večerov. Pet tako raznolikih skupin, ki je vsaka znotraj svoje žanrske usmeritve pokazala določen del zanimivosti, unikatnosti, zrelosti, in svoje filozofije.
Žirijo so tudi tokrat sestavljali YG organizatorji, predstavnik MTV Adria Žiga Gombač, Žiga, član skupine Intimn Frizurn, še en predstavnik glasbene skupine in predstavnik Škisove tržnice.
Končni rezultati so pokazali, da je peto mesto pripadlo Hoffmanov, ki jim je žirija namenila 71 točk, publika pa 12 (skupno 83), na četrtem so bili Erotic Biljan & His Heretics z zbranimi 98 točkami s strani žirije in 3 od publike, se pravi skupno 101 točko. Tretjo stopničko so osvojili MosaiC z 87 točkami, ki jim jih je namenila žirija in 20 publika, skupno 107 točk. Nehvaležno drugo mesto je pripadlo The Pokerheadsom z 114 točkami (100 od žirije in 14 od publike), le z dvema točkama naskokoma pa so si zmagovalno lovoriko nadeli I Scream, ki jih je žirija nagradila z 90 točkami, občinstvo pa kar z 26 točkami, kar jih je s skupnimi 116 zavihtelo na zmagovalno stopničko.
 
YounGunZ Tour (www.youngunztour.com ) pa s tem še ni končan. Mlade pištole I Scream boste naslednjič lahko spremljali od 27. do 29. aprila, ko bodo rohneli s skupino Kultur Shock (www.kulturshock.com ), organizatorji pa obljubljajo, da dobrih in glasnih glasbenih predstav mladih pištol v prihodnosti ne bo manjkalo, zato bodite pozorni.
foto: Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.