Mary Rose – Feniks

Mary Rose – Feniks

Mary Rose – Feniks

2006, Samozaložba
 
Že res, da je trajalo nekaj mesecev, da napišem tole recenzijo , vendar se je naslajanje nad dolgo pričakovanem izdelkom pač malo zavleklo. Po mitologiji je Feniks ptič, ki se rodi iz svojega pepela – podobno bi lahko rekli za postojnski band Mary rose, ki so po obdobju kultne plošče Rocks off doživljali vzpone in padce. Od tega, da jim je v studiu Tivoli zgorel ves material za ploščo (ki potem seveda ni bila nikoli izdana), do menjav v bendu in iskanja v času in prostoru. Feniks sam je nastajal kar nekaj let – nikomur se ni mudilo, kar se je v tem primeru izkazalo kot pravilno. Na božično noč 2006 je Feniks vzletel in Mary rose so nam ponudili vrhunski izdelek domačega hard rocka oz. heavy metala.
 
Gre za sodoben izdelek poslušljive produkcije na visokem nivoju. Feniks mi deluje kot retrospektiva preteklih let, v njem se najdem v svojem otroštvu – od komada Akcija, ki je zgolj prevedena in posodobljena verzija komada Action iz Rocks off do komada Najdražja, ki ga poznam skoraj desetletje. Gre za izdelek Žanila Tataja – Žaka v hrvaškem jeziku z njegove nikoli izdane plošče. Vmes pa se še najde čisto pravi posnetek (pesem Farewell) s plošče, katera je žalostno končala v ognju studia Tivoli. Tudi teksti in glasba so delo ljudi, ki so Mary rose kakorkoli zaznamovali skozi leta njihovega delovanja. Ne glede na dejstvo, da so Mary rose nekaj let počivali, so od Rocks off dalje pojem za slovensko tršo glasbo. Če pa bi hotel ploščo na kratko strniti, bi lahko rekel – supersonične kitare izpod rok Ekija Alilovskega (tudi drugače gonilne sile Mary rose), ki deloma spominjajo na znanje skandinavske šole, deloma pa modernistične blizu Dream theater, Vah halen… Vrhunski vokal Žanila Tataja – Žaka, ki dandanes sigurno sodi med najboljše vokale v Sloveniji je pa tako ali tako nepogrešljiv zaščitni znak glasbe Mary rose. Na posnetkih so ostale instrumente prispevali mnogi mojstri – Cveto Polak, Sašo Gačnik, Davor Klarič, Klemen Ogrizek (slednji je tudi bivši član skupine). Posnetki so bili pač snemani v obdobju ‘tranzicije’ benda, ko zdajšnja ekipa še ni bila postavljena fiksno.
 
Plata vseskozi ponuja nek fluid, kontinuiteto pristnega hard rocka. Bend je produkcijske niti prepustil Toniju Juriju, ki se je spet izkazal in naredil dober izdelek. Mary rose so v zadnjem obdobju še pred izdajo plošče dobili obliko in delujejo kot neomajna enota – odkar so se bendu prdružili Jure Doles (bobni), Mitja Kobal (bass) in Davor Kastelec (klaviature, Hammond). Eki se v tej postavi počuti odlično in kot sam pravi je to v vseh pogledih najboljša postava ‘ever’!!! Nosilni komad plošče je seveda song Sam, za katerega je posnet videospot in še vedno zaseda prva mesta lestvic širom Slovenije.
Zvočna slika je sodobna, je pa v njej čutiti tisto nekaj iz preteklosti – mogoče predvsem filozofijo, ki jo Mary rose živi…Dejstvo je, da je bend nastal v razmahu glam rocka, hard rocka in heavy metala. In prav to nekaj je čutiti skrito za vso modernostjo in trendovstvom. Je torej izdelek večletnega dela in odraža obdobje benda zadnjih pet let…
Leto 2006 je bilo nedvomno Mary rose leto – od izdaje plate do tega, da so bili spremljevalni bend Johna Lawtona (bivši pevec skupine Uriah heep). Le ta je bil nad njimi navdušen!!!
 
Zdaj, ko je nekaj časa od izida plošče mimo in so za mano tudi prvi vtisi, kako nov material diha v živo, lahko priznam, da so Mary rose v živo slišati fenomenalno in so užitek za slušne organe. Odigrano skoraj do popolnosti, glasba živi vsak sleherni trenutek, je polna in neposredna.
 
Pisati recenzijo plošče benda, katerih zgodovino poznaš, katerega komadi so stalnica mojih glasbenih izborov je vse prej kot lahko… V primeru Mary rose je bilo to le še za stopnjo težje – da ne bi kdo od neprizadetih poslušalcev mislil, da sem hotel biti pristranski; daleč od tega. Plošča je vrhunska in, kar je dobrega je treba pohvaliti, kar pa je odličnega je treba kovati v zvezde!!! Moja ocena: 9 ½ od 10.
 
 
 
                                                               Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.