Hoffman – njihov namen je ustvarjanje dobre glasbe in širjenje pozitivne energije

foto: Bojan Okorn

foto: Bojan Okorn

Kranjski odgovor na 4. YounGunZ Tour je mlada skupina Hoffman, ki se, ko se je potrebno žanrsko opredeliti, najraje »zapre« v predal »trip-rock«. Letos jim je zmaga na 1. predizboru v Škofji Loki omogočila  preboj med pet finalnih mladih pištol, kar pa ni edini uspeh, ki ga zapisujejo med svoj seznam dosežkov na glasbeni poti.
Trenutno sledijo svojemu ustvarjalnemu navdihu, med prostimi minutami (poleg gostovanj na radijskih postajah in odgovarjanj na vprašanja) pa že kujejo načrte za prihodnost.
 
 
Mlada kranjska skupina, ki pa pravzaprav, če govorimo o začetkih, datira že v leto 2001. Kje, kako, kdaj in zakaj se je začela vaša zgodba? 
 
Klemen: Skupna glasbena pot se je začela v letu 2004, medtem ko se je poznanstvo dveh ustanovnih članov (Klemena in Matjaža) rodilo v letu 2001. Vse se je začelo iz želje po ustvarjanju glasbe, do poznanstva je prišlo po naključju, združila naju je ista strast do glasbe. Iz navdušenja ter fascinacijo drugega nad drugim ter tistega kar sva počela pa je prišlo do iskanja ostalih članov. Danes smo v zasedbi naslednji člani: Kristina Rajgelj (vokal), Matjaž Tavčar (kitara), Uroš Zupan (bas), Sara Pribovšek (violina), Luka Vojnović (bobni) ter Klemen Globočnik (besedila). Razlog za skupno vztrajanje je še vedno isti, spremenila so se le načela in pristop do glasbe.  
 
Na kaj vse ste ponosni, da vam je uspelo od takrat?
 
K: V letu 2005 smo bili prvič medijsko opaženi, na festivalu neuveljavljenih kranjskih skupin smo dobili brezplačno snemanje ene pesmi v radovljiškem studiu Db recordings. V letu 2006 smo prišli v finalni izbor Šourock v Mariboru. Posneli smo zaenkrat pet avtorskih pesmi, štiri od teh se da slišati na naši spletni strani. Zadovoljni smo z odzivom ljudi, ki obiščejo naše koncerte ter z pozitivnimi kritikami naše glasbe. To je vsekakor najboljši občutek za bend, ki se trudi delati dobro.
 
Kakšna pa so vaša opažanja na slovenskem glasbenem prostoru. Morda še posebej v gorenjski regiji. Je dovolj prostora za vse, ali se pojavlja rivalstvo?
 
K: Ne čutimo nobenega rivalstva, saj se glasbeno ne identificiramo z nikomur. Verjamem, da vsak medijsko opažen bend dela po svojih najboljših močeh, ter v duhu, da je tisto, kar dela, res dobro. Posebni bendi sčasoma dobijo tudi svoj prostor.
 
Luka: Naš namen ni tekmovalnost, temveč ustvarjanje dobre glasbe in širjenje pozitivne energije.
 
Skupina je v zadnjem obdobju doživela že kar nekaj kadrovskih sprememb (menjava bobnarja, izstop saksofonistke); jih štejete med pozitiven ali negativen napredek?
 
K: Čas ter trenutni rezultati so pokazali, da so se pretekle odločitve izkazale za pravilne. 
 
Glede na zanimivost vaših besedil in njihovih naslovov (+ psihološka okužba, Toaleta kristalno-čistega hedonizma, Klub odraslih dojenčkov, …) jim očitno posvetite precej pozornosti. Torej vaša glasba zahteva več razmišljanja za njeno razumevanje?
 
K: Besedila dopuščajo možnost razmišljanja. Sporočajo pozitivnost, neko upanje, ki je tudi samo sporočilo naše glasbe. Kar zadeva samo podobo besedil, lahko rečemo, da niso narejena na prvo žogo, kar zna biti všeč predvsem pravim ljubiteljem glasbe, istočasno pa znajo biti zanimava tudi za tiste, ki se pravzaprav nimajo namena ukvarjati s samim pomenom in jim je všeč le forma kakšnega verza. Vsako besedilo je v prvi vrsti le neka izkušnja, ki ji sledi spoznanje. Pri glasbi pa gledamo na celoto, od aranžmajev do besedil. 
 
L: Vsak si bo vzel toliko časa, kot mu je volja in bo našel nekaj, kar ga pritegne. Je pa res, da je časa za zabavo, oddih, premišljevanje, komunikacijo dandanes absolutno premalo – ker se ga z vedno težjim srcem vzame. Ko pa enkrat vendarle začenjaš analizirati stvari, morajo biti zelo tehtno in ½pravilno½ strukturirane, saj le tako lahko zadostijo in celo presežejo pričakovanja.
 
Pa je to, vsaj v današnjem času, ko so vsi hiti instantno sproducirani, in se v naša ušesa ujamejo brez da bi si to morda sploh želeli, pametna poteza?
 
K: Smo zagovorniki kvalitete. Pri njej bomo vztrajali tudi v prihodnosti. To je najpomembnejše merilo naše glasbe. In če gre v ušesa in tam ostane kvalitetna glasba, potlej smo na pravi poti.
 
Opredeljujete se kot trip-rock skupina. Ni predalčkanje nepotrebno, glede na to, da ti kaj hitro pripišejo tuje vplive, ki se jih skupina včasih težko znebi?
 
K: Vsaka nova skupina je zaznamovana z določenimi vplivi s strani medijev, kar ni slaba stvar. To koristi lažji predstavi tega kar bend počne. Potreben je določen čas, da ljudje začnejo jemati bend in njegov zvok kot njemu lasten in ne kot primesi tega in onega. Trip rock pa je naša skovanka, ker kot bend niti nimamo skupnih glasbenih vzornikov.
 
L: Delamo glasbo, ki je ena veja umetnosti, zato smo si dovolili ustvariti predalček TRIP-ROCK – potovanje po poti rocka. Vplivi že narejene glasbe pa seveda gredo tudi skozi naša sita selekcije.
 
Na prvem predizbornem večeru 4. turneje YounGunZ vam je uspel finalni izstrel glasbenih vibracij med škofjeloško publiko. Pričakovano ali nepričakovano? Zmaga, namreč!
 
K: Verjamemo v svojo glasbo. Istočasno pa vemo, da smo morali delati trdo, da smo prišli med trenutno pet najboljših YounGunz bendov v Sloveniji, kar se je posledično poznalo tudi pri končnem izidu – zmagi. Takega mnenja sta bili tudi komisija ter občinstvo, ki nas je podprlo z največjim številom glasov.
 
 L:YounGunz natečaj, kot vse ostale, jemljemo v prvi vrsti kot dobro promocijo benda in možnost igranja na dobrih odrih z dobrimi glasbeniki, se pravi pridobivanje izkušenj. Gre tudi za podpiranje natečaja. Cilj je nujno potrebno imeti. Smo mlad bend, ki dela dobro. Če pa delaš korektno, so posledice bolj ali manj logične. Žanrsko smo odstopali od ostalih dveh bendov (Obduction, Escape), pojemo v slovenskem jeziku, imamo zanimive aranžmaje.
 
Sedaj se zagotovo mrzlično pripravljate na finalni izbor, ki bo že čez nekaj dni v ljubljanskem Orto baru (24. 3.)? Se obeta kaj posebnega?
 
K: Že koncert na priznanem glasbenem prizorišču s tradicijo, s kakovostnim ozvočenjem, z dobrimi glasbeniki, polno dvorano ljudi ter podporo medijev, je nekaj posebnega. Glede na to, da pa v Orto baru to soboto igramo prvič, bomo tam premierno izvedli komad »Radikalni veliki up«, katerega izvedbe v živo se veselimo že dalj časa.
 
Kaj pa vaši načrti za kasnejše obdobje? Prijava na še kakšen natečaj, snemanje plošče, morda?
 
L: Trenutno imamo v načrtu nastop na natečaju ŠOUROCK na Štuku v Mariboru. Upamo tudi na sprejem na natečaju NEWCOMMER v Gradcu. To so kratkoročni cilji, dolgoročen ja seveda plošča, za kar pa bo potrebno še ogromno dela in priprav.

Nina Jenko

 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.