Bohem na javni vaji predpremierno predstavili nove pesmi

2007_03_20_bohem_15

17. 3. 2007, Orto bar, Ljubljana
vstopnina: 7 €
 
Pretežno zasavska naveza, ki je v preteklem obdobju radijske postaje zaznamovala s hitom »On je jaz«, številne slovenske odre pa navdušila s svojo koncertno predstavo, trenutno miruje. Pravzaprav se v vlogi nastopajočih niso znašli že dobre štiri mesece. Do nedavnega ljubljanskega koncerta, kjer so zbranim priredili predpremierno poslušanje novih glasbenih stvaritev na – po njihovih besedah – nekakšni javni vaji.
 
Najtežje se je odtrgati od studijske vneme, ustvarjalnih dni, neprespanih noči; oni pa so se odločili za prav ta korak, ki je običajno prej izjema kot pravilo. Čeprav ravno v teh dneh s producentom Andreo Flegom v Kopru in Portorožu nadaljujejo s snemanjem druge plošče, naslednice prvenca »Življenje ni zločin«, je bila ta javna vaja nekakšen preizkus materiala, morda namig, katere pesmi so publiki po prvem poslušanju bile najbolj všeč.
Glede na sam zastavljen koncept, ki ga kdo najverjetneje sprva ni niti razumel, je bila temu primerno zgornja dvorana Orto bara občutno manj zapolnjena kot na zadnjem njihovem obisku v Ljubljani. Vse skupaj je izgledalo bolj kot neko družinsko-prijateljsko srečanje, ali če želite, vaja.
Prvi koncertni del so fantje in dekle pričeli z že znano novo »Iluzijo«, nadaljevali pa v polnem zamahu s predstavljanjem novega glasbenega materiala. Glede na to, da pesmi praktično (še) nimajo imen in niti Bohem sami ne vedo, katere bodo na prihajajočo ploščo uvrstili, je o njih kot posameznih brezpredmetno razpravljati. Z nekaj besedami so, izpod prstov pevca Matica in basista Dejvija, povsem nekaj drugega od tistega, kar smo bili deležni na debitantskem albumu. Poleg udarnih se v njihovem novem ustvarjanju skriva tudi nekaj mirnejših balad, ki bodo najverjetneje razveseljevale predvsem nežnejši spol.
Predvsem drugačnost in melodičnost bo zagotovo mnoge izmed pesmi vodila do ušes tako trenutnih ljubiteljev skupine, kot tudi nove publike, ki se morda prej v bohemovskih vodah ni našla.
Da pa po tako dolgi odrski odsotnosti njihovi oboževalci niso bili prikrajšani, so fantje in dekle v drugem delu njihove javne vaje odigrali še nekaj najbolj poznanih On je jaz«, »9. junij«, »Strah«, »Kraljica sanj«, …) hitov, ki so razveseljevali v preteklem obdobju.
Čeprav se pozna, da so pesmi šele v fazi nastajanja in spoznavanja, in bodo dodobra zaživele šele po izdaji na nosilcih zvoka, je bila sama ideja zanimiva.
Kljub nekaj težavam s tehniko in občasno preglasnih instrumentih, ki so preprečili, da bi razumeli besedila, kar je na klubskih odrih skorajda stalnica, ki smo se je že počasi navadili, je koncert (morda) ravno zaradi neke intimne atmosfere izpadel kot povsem nekaj drugega, kar bi pričakovali.
Bohem pa se, takšni kot jih poznamo, vračajo čez čas, ko boste na svoj račun prišli tudi tisti, ki ste bili prikrajšani za prvo živo poslušanje glasbe, ki jo pripravljajo.

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.