Zmajev rep predstavi novo ploščo ‘Sanje podob’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postojna / Klub glasbe Jazzy
Petek, 16. februar 2007
Vstop prost
Zmajev rep je vse prej kot nova skupina na slovenskem glasbenem prostoru. Plošča Sanje podob je njihov tretji izdelek. Pred tem so izdali ploščo Ogenj, ki izžareva njihov odnos do glasbenega odraščanja in v kateri je precej spogledovanja z rockom. Drug izdelek Urok pa je pravzaprav kompilacija štirih ‘šompeterskih’ bendov (domače ime za Bistrico ob Sotli). Zmajev rep so Sanje podob posneli v domači ‘kuhinji’ – v prostorih, kjer se je glasba iz novega albuma kalila in rasla.
Pri njihovem nastopu v živo gre za posebno mešanico sinergije okusov – njihovo glasbo shematsko zlahka uvrstimo v progresivni jazz, vendar je v njej veliko elementov tudi drugih zvrsti. Predvsem zvočna slika glasbo odraža drugače – precej je vložkov električnih kitar, pure soundov Rhodes klaviatur. Tudi bas linije so nekonvencionalne in doživete. Ravno primarni zvok Rhodesa je tist ‘tease’, ki izredno lepo začini songe. Vmesne solaže navdušijo in predstavljajo vezni člen med hitrimi in počasnejšimi deli skladb. Nikoli niso te solaže predolge, dolge so toliko, da poslušalca prepričajo in ustvarijo feeling.
V Jazzyju so predstavili ves novi album, ki je poln presenečenj. Glasbeno so se spoznavali ‘iz nule’, kar pomeni, da je glasba nastajala sprotno z učenjem in spoznavanjem en drugega, glasbe in prostora, v katerem glasba začenja biti funkcionalna.
V živo delujejo izredno sveže, nastop je bil poln solo točk, bogatih dialogov. Na odru delujejo nekoliko hipnotično, poslušalca popeljejo v razmišljanje. Nepredvidljiva kontinuiteta poskrbi za presenečenje, pesmi so grajene, da skačejo s hitrih delov v bolj počasne. Koncert je poln sekanih, sinkopiranih ritmov – glasbe same pa to ne dela slabo definirane in nekompaktne.
Nastop je doživet in pristen. Izraznost na odru pritegne. Za mizami so sedeli tako ljubitelji jazza, vmes so bili pomešani feni trde glasbe; vsi so nastop vzeli ‘zares’ in bili nad odigranim navdušeni. Zmajev rep je kvartet, katerega instrumental neodvisen en od drugega, vendar delujejo kot enota – kompaktno. Njihova posebnost je prav v tem, da so glasbo spoznaval preko sebe v vadnici. Izhodišče najdejo v jazzu, ta pa se veže na druge zvrsti. Zvok je podoben tistemu iz sedemdesetih – pri Rhodesih (klaviature) kaj drugega ni pričakovati, kitare so zvočno blizu Bensonu, Berryju… Ravno ta retro sinergija zvoka dela njhovo glasbo originalno in prepoznavno. Ob dejstvu da basist Jošt Drašler igra v bendu Jadranke Juras, njegov mlajši brat Vid se uči pri Zlatku Kavčiču, uvidimo, da gre pri Zmajevem repu za kvalitetno ekipo, ki ve kaj glasba je. Uro in pol dolg nastop je tako ponudil Sanje podob v živi verziji, ki poslušalca podzavestno prisili k poslušanju. In, kot sami najraje rečejo: Konstanta je spremenljiv(k)a!!!
Set lista:
-Begne,
-Prva soba,
-Tara Dudlova,
-Misli na begu,
-Padec po stopnicah,
-Mravlje,
-Maja na obisku,
-Oprostite,
-Prijatelca,
-Maske v preoblekah.
                                                                 Dragan Babuder

Fotogalerija:

Povezani članki:

Značke: